Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Véget ért a tanév, kezdődik a nyári szünet

Elballagtak a kerület nyolcadikosai

2017. június 15. csütörtök

Ma kicsöngettek a józsefvárosi iskolákban, befejeződött a 2016/17-es tanév és kezdetét vette a két és fél hónapos nyári szünet, az általános iskolákban pedig felcsendültek a jól ismert ballagó dalok. A végzős diákok elbúcsúztak iskolájuktól, tanáraiktól, fiatalabb társaiktól. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban is együtt ünnepelték a tanév végét és a ballagást, a Németh László Általános Iskolában pedig a tanév zárásaként átadták a hollandiai Szent István Alapítvány tanulmányi ösztöndíjait, az ünnepségen részt vett Sántha Péterné, kerületünk alpolgármestere is.

Utoljára szólt a csengő a Németh László Általános Iskola nyolcadikos diákjainak június 15-én. A ballagási ünnepség során a végzősök felidézték az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, versekkel és zenés produkcióval búcsúztak tanáraiktól és diáktársaiktól, átadták a hetedikeseknek az iskola zászlaját, valamint lufikat engedtek a magasba, jelezve, hogy elhagyják az iskola falait.

„A közösen eltöltött évek alatt kemény csatákat is vívtunk egymással, de szerethető kamaszok lettetek és sajnálom, hogy elmentek” – szólt a ballagó gyerekekhez az intézmény igazgatója. „Bízom benne, hogy a nyolc év oktató-nevelő munkájának köszönhetően helytálltok majd a középiskolában is” – tette hozzá Schrancz Sándorné.

Tanulmányi ösztöndíj a legszorgalmasabbaknak 

A hagyományokhoz híven idén is átadták a hollandiai Szent István Alapítvány tanulmányi ösztöndíjait. A felső tagozatosok szeptemberben pályázhatnak rá, egész évben versenyben vannak, és a ballagási ünnepélyen hirdetik ki az eredményt. Évente egy fiú és egy lány lehet a nyertes, olyanok, akik a jó tanulmányi eredményük, a példás magatartásuk és szorgalmuk mellett minél több tanulmányi és sportversenyen képviselik az iskolát, és aktívan részt vesznek a tanórán kívüli programokban is. 

Az idei két győztes, Győri Andrea ötödik osztályos, és Orsós Szabolcs hetedik osztályos tanulók fejenként százezer forintos ösztöndíjat, oklevelet és ajándékcsomagot vehettek át vitéz Udvarhely Tivadartól, az alapítvány elnökétől és Szilágyi Pétertől, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárától.

Búcsú az általános iskolától

A Lakatos nyolcadikosainak nevében búcsúzó tanuló beszédében elmondta: eljött az idő, amire régóta vártak, ám visszahúzzák őket az emlékek. „Jó volt veletek, nagyon fogtok hiányozni, a barátokat, a tanárokat soha nem felejtjük el. Az eltöltött hosszú éveket a szívünkben fogjuk őrizni” – hangsúlyozta Kökény Enikő.

Kis Edit intézményvezető a ballagó tanulókhoz fordulva kiemelte: „Útravalóul azt kívánom nektek, hogy mindannyian találjatok rá az utatokra, ne tévedjetek el, meg tudjatok felelni a követelményeknek, kívánom, hogy az elétek kerülő nehézségeket le tudjátok küzdeni, emlékezzetek társaitokra, tanáraitokra” – fogalmazott.

Kis Edit hozzátette: kevés olyan nap van az iskola életében, amelyet azonos lelkesedéssel várnak pedagógusok és diákok, a tanévzáró ünnepség viszont biztos ezek közé tartozik. A beszédet követően az igazgatató hivatalosan lezárta a tanévet, ezt a gyerekek hatalmas éljenzéssel fogadták.

Az ünnepségen fellépett az iskola kamarakórusa és több diákja, prózai és zenés produkciókkal. Az intézmény dísztermében pedig – hagyományteremtő jelleggel – egy fotókiállítást rendeztek be, ami a Lakatos 2016/17-es tanévének sokszínűségét mutatja be.

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben