Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közbiztonság, prevenció, rehabilitáció

Újabb kerületi együttműködés a drogellenes harcban

2017. június 16. péntek

Együttműködés a drogellenes harcban 2. címmel regionális konferenciát tartott a Józsefvárosi és a Rákosmenti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF, KEF17) a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban. A konferencián Ferencz Orsolya, a JKEF és Fohsz Tivadar, a KEF17 elnöke együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. A felek abban állapodtak meg, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégia irányelvei alapján végzett munkájuk összehangolásával segítik egymást célkitűzéseik – a drogprevenció erősítése, a kábítószerfüggők hatékony segítséghez juttatása és a rendőrség bűnüldöző munkájának támogatása – megvalósításában. A konferencián részt vett Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya.

A konferencián Bucsek Gábor rendőrfőkapitány a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: közösen kell gondolkodni annak érdekében, hogy a gyerekek a kábítószer közelébe se kerüljenek. „A legfontosabb, hogy a fórumokon bemutatott példákon keresztül tanulni tudjunk, vegyük át a jó gyakorlatokat, és tudjunk választ adni a felvetett kérdésekre, akár a pedagógusoknak, akár a szülőknek, akár a gyermekeknek” – összegezte. 

Továbbképzés a pedagógusoknak

„Rákosmente azzal, hogy helyt ad ennek a konferenciának azon kevés kerületek közé kerül, amelyek bátran, nyíltan és őszintén szembenéznek ezzel a problémával” – emelte ki köszöntőjében Ferencz Orsolya, józsefvárosi önkormányzati képviselő, a JKEF elnöke. Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a témában párbeszéd alakuljon ki a kerületek között, Józsefváros eddig a X. és a IX. kerülettel kötött együttműködési megállapodást. Ferencz Orsolya a konferencián bejelentette, hogy Józsefváros lehetőséget biztosít a vele együttműködésben lévő önkormányzatoknak arra, hogy a pedagógusaik részt vehessenek egy háromnapos, kreditpontokat biztosító – „Életvezetési ismeretek és készségek” című – továbbképzésen.

Bűnmegelőzés már a tervezőasztalnál

Kerületünk városrehabilitációs programjaival kapcsolatban Ferencz Orsolya arról beszélt, hogy nem volt hatástalan az elmúlt évek erőfeszítése, kiemelve, hogy van még megoldandó feladat. „Előttünk áll az Orczy negyed rehabilitációja, amelyben a Magdolna negyed mintájára urbanisztikai és a lakosság életminőségét javító programok egyaránt szerepelnek” – hangsúlyozta. Hozzátette: ebben a JKEF-re nagy szerep hárul, ugyanis szeretnék a „várostervezésen keresztüli bűnmegelőzés” gondolatát is beépíteni a fejlesztésbe, ami azt jelenti, hogy bűnmegelőzési elemek, és az „okosváros program” elemeinek a bekapcsolásával már a tervezőasztalnál hangsúlyt fektetnek arra, hogy javuljanak a bűnmegelőzési mutatók. 

Szemléletváltás a JKEF-ben

Ferencz Orsolya ismertette a tevékenységüket is: idén 19 rendezvényen képviseltették magukat, a képzéseiken közel ötszázan vettek részt, az általuk szervezett rendezvényeken pedig összesen ezerkétszáz személyt értek el. A JKEF elnöke beszélt arról is, hogy Józsefváros nemcsak annak állt az élére, hogy újraírja a KEF szerepkörét és aktivitásait, hanem szemléletváltást is szeretnének, amelynek egyik hangsúlyos eleme az ártalomcsökkentés. „Józsefváros nemet mond minden cselekményre, amely a drogozás állapotát fenntartja, mint például a tűcsereprogram” – emelte ki. E helyett valódi, hatékony segítségnyújtásra, szűrőprogramokra, kezelésekre van szükség. „Ezen felül meg kell határozni a felépülés-központú kezelést és a komplex rehabilitációt” – jegyezte meg. Az egészségügyi rehabilitáción túl fel kell mérni az okokat, és vissza kell illeszteni a gyógyult személyeket a társadalomba. Röviden kitért arra is, hogy milyen társadalmi és egészségügyi veszélyekkel járna a marihuána legalizálása, ezért a JKEF a most újra felélénkülő társadalmi párbeszédben a legalizálással szemben emeli fel a hangját.

Józsefváros több programban élen jár

Fohsz Tivadar alpolgármester, a XVII. kerületi KEF elnöke arról beszélt, hogy több területen is együttműködnek kerületünkkel. Mint mondta: Józsefváros élen jár többek között az „okosváros programban”, az áldozatsegítésben és a kábítószer elleni harcban. Elmondása szerint Rákosmentén az alternatív programkínálatra helyezik a hangsúlyt, széles körű zenei és sportprogramokat kínálnak a fiataloknak.

A két kerületi KEF együttműködési szándéknyilatkozatának aláírását követően a résztvevők előadásokat hallgathattak meg, amelyen felszólalt Dr. Makara Mihály, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, Majzik Balázs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetője, Szikszó Sándor XVII. kerületi rendőrkapitány, valamint bemutatkozott több kerületi KEF is.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben