Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Támogatás

Pályázatok a fogyatékossággal élőket segítő szervezeteknek

2017. június 16. péntek

Három pályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az otthonukban fogyatékossággal élő embereket segítő civil szervezeteknek 150 millió forint értékben – közölte Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken, a józsefvárosi Nem Adom Fel Cafe & Barban tartott sajtótájékoztatón.

Czibere Károly elmondta: a felhívásokkal a felnőttkorban látássérültté vált emberek elemi rehabilitációját, segítő és terápiás kutyák kiképzését, valamint a fogyatékossággal élők családjának információt nyújtó szervezeteket támogatják összesen mintegy 150 millió forint értékben.

Beszámolja szerint az elemi rehabilitációs szolgáltatások a felnőttkorban látássérültté vált embereket támogatják az olyan alapvető dolgok „újratanulásában”, mint az utcai tájékozódás, a munkakeresés vagy a konyha használata. Erre a célra 100 millió forintos keret áll most rendelkezésre.

A segítő kutyák – nemcsak vakvezető, hanem például mozgáskorlátozottakat segítő, rohamokat jelző állatok – kiképzését 25 millió forinttal támogatják – tette hozzá. Az úgynevezett szülősegítő szolgáltatások támogatására pedig 20 millió forint áll rendelkezésre. Erre olyan kisebb szervezetek, egyesületek, alapítványok pályázhatnak, amelyek fogyatékosságtípus szerint gyűjtik össze az érintetteket, és a hozzátartozóknak tájékoztatást nyújtanak, segítenek a jogérvényesítésben és különböző ügyek intézésében – mondta Czibere Károly.

Kitért arra is, hogy a csütörtökön elfogadott, jövő évi költségvetésben mindhárom terület támogatási összegét emelték, így 2018-ban a terápiás kutyák kiképzésére már 45 millió, a szülősegítő szolgáltatásokra 30 millió, az elemi rehabilitációra pedig 120 millió forint jut majd. Az államtitkár kiemelte, az otthonukban fogyatékossággal élő emberek számára is meg kell teremteni az integráció lehetőségét, hogy hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz, és ne maradjanak magukra a problémáikkal, ne éljenek izoláltan.

Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a segítő-terápiás állatok nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is tudnak segíteni a fogyatékossággal élőknek, a kutyák segítenek feloldani a feszültséget és ledönteni a tabukat az emberek között. Mányik Richárd bemutatót is tartott kutyájával, amin megmutatták, hogyan hoz oda az állat bizonyos tárgyakat a gazdájának, segít levenni egyes ruhadarabokat, valamint felvenni a leejtett kulcscsomót vagy aprópénzt.

A pályázatok kiírásával és lefolytatásával az Emmi a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg. További információk a http://fszk.hu/palyazatok/palyazati-felhivasok/ oldalon találhatók.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán