Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyolc új díszpolgárt avattak Budapesten

Tarlós István: A kitüntetettek közösséget teremtettek

2017. június 21. szerda

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek. Díszpolgári címet vehetett át – mások mellett – Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Józsefváros díszpolgára, valamint Fenyvesi Máté, volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, aki kerületünkben végezte középiskolai tanulmányait.

A szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen díszpolgári címet vehetett át Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Józsefváros díszpolgára, akivel tavaly év elején 70. születésnapja kapcsán beszélgettünk.

 

Díszpolgári címben részesült Fenyvesi Máté, volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, aki kerületünkben végezte középiskolai tanulmányait. A kiváló sportolóval szintén tavaly készítettünk interjút, amely itt olvasható

Budapest díszpolgárának választották továbbá Hosszú Katinkát, háromszoros olimpiai bajnok úszót, Bács Ferencet, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, Klinghammer Istvánt, az ELTE korábbi rektorát és Szinetár Miklóst, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera, tévé és filmrendezőt. Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes.

Tarlós István ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kitüntetett tudósok, művészek, sportolók hosszú éveken, évtizedeken át kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítettek, szakmailag, erkölcsileg és emberileg is maradandót alkotva. „Éppen ezért követendőnek, erőt, bátorságot adónak tekinthetjük őket, és tisztelettel hajtunk előttük fejet, kifejezve irántuk való, érzett megbecsülésünket. Ők megdolgoztak azért, hogy elérjék a többiek, sőt, a város lelkét, segítettek és segítenek bennünket abban, hogy támaszt és valódi értékeket találjunk, amelyekhez érdemes és kell is igazodni” – fogalmazott a főpolgármester. Tarlós István köszönetet mondott a kitüntetetteknek, hogy közösségépítő és lélekerősítő munkájukért, példamutató helytállásukért, amellyel a fővárost, egyben pedig a magyar nemzetet gazdagították. 

A főpolgármester arról is szólt, hogy szabadságunkért ma is meg kell harcolni, a nemzetközi porondon is. „Nekünk, magyaroknak kell saját érdekeinket megfogalmaznunk és azokért küzdenünk, nem szabad hagynunk, hogy távoli, arctalan mágnások és bürokraták, magukat törvény felett állónak képzelő, keresztényellenes és magyarellenes, sőt a klasszikus európai értékeket veszélyeztető spekulánsok, idegen érdekeket szolgálók erőszakolják ránk a maguk diktátumait” – hangsúlyozta. Tarlós István hozzátette: Magyarországnak továbbra is saját entitását őrző országnak kell maradnia, és ez csak akkor sikerülhet, ha a magyar nemzet fővárosa, Budapest sikeres és erős város marad. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben