Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A sport szerepe a fogyatékossággal élő emberek életében

Konferencia a Nem Adom Fel Kávézóban

2017. június 23. péntek

A Nem Adom Fel Alapítvány konferenciát szervezett Józsefvárosban egy nagyszabású nemzetközi projekt zárásaként, melynek témája az integrált sport. A konferencia célja az volt, hogy bemutasson néhány – a témában már működő – jó gyakorlatot, és minél többeket ösztönözzön a sport integráló lehetőségeinek kihasználására. Az eseményen több fogyatékos sportoló, szakember és pedagógus is képviseltette magát.

A csütörtök délelőtti konferenciát a józsefvárosi Nem Adom Fel Kávézó & Bar-ban rendezték, amelyen elsőként Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos mondta el nyitó beszédét. 

„A fiataloknál a fogyatékosság feldolgozásának hossza személyenként változik, sok esetben kitolódik, ezért később kerül sor például a párválasztásra, illetve a megfelelő szabadidős tevékenység megtalálására. A sport legjobb integrációs eszköz, és örvendetes, hogy egyre bővül azon sportágak elérhetősége, amelyeket már akadálymentesen is igénybe vehetnek a fogyatékosok.  Sőt, egyre több olyan helyszín, sportközpont létesül, ahol a fogyatékosok gond nélkül tudnak kedvenc szabadidős tevékenységüknek hódolni, vagyis sportolni” – fűzte hozzá a többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó.

Nagy Gyula, a Nem Adom Fel Alapítvány vak munkatársa egy új sportágat próbált népszerűsíteni a konferencián. „Amíg láttam, addig is gyakran jártam boksz edzésekre, és most elindítottunk egy kezdeményezést a vakok körében, hogy aki szeretne, ismerkedjen meg az akadálymentesített ökölvívással. Sok-sok munka vár még ránk, finomítani illetve csiszolni kell a szabályokat, de egyre több az érdeklődő” – tette hozzá a Nagy Gyula.

„A sport nem csak jó egészséget, hanem boldogságot is ad a fogyatékos fiataloknak” – mondta Gruiz Katalin a Down Alapítvány elnöke. „Nekünk, szakembereknek kell megismertetni a lehetőségeket a fiatalokkal, ösztönözni és buzdítani őket, hogy megleljék fizikai és lelki egyensúlyukat. Nagyon sok sporteseményt szervezünk annak érdekében, hogy az edzéseknek értelme legyen és meg tudják mérettetni magukat egymás között” – hangsúlyozta az elnök.

Fotó: Szirmai Norbert/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben