Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Telt ház a kiállítóhelyeken

Sikeresen zárult az idei Múzeumok Éjszakája

2017. június 26. hétfő

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, amire idén is több ezren voltak kíváncsiak. A kiállítások egészen hajnalig nyitva tartottak. Országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várta a látogatókat különleges programokkal. Józsefvárosban is több helyszínen várták az érdeklődőket: többek közt a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott régészeti helyszínelésen és rendhagyó tárlatvezetésen lehetett részt venni, a Fiumei Úti Sírkertben pedig bemutatták a felújított Apponyi-hintót.

A Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indított, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várták a látogatókat. A Természettudományi Múzeumban buborékfújó versennyel, kalandos felfedezőtúrával, kézműves programokkal készültek a családoknak. 

A Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót mutatták be, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon. A temetőben tematikus séták indultak, sötétedéskor a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adtak koncertet, miközben a sírkert mauzóleumait fényfestéssel díszítették. 

Szombat este az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban közös tánccal, előadásokkal és tárlatvezetéssel várták a látogatókat. Az MTVA Pollack Mihály téri Rádió- és Televízió történeti Kiállítóhelyére érkezők a kiállított tárgyak és fotók segítségével 1881-től napjainkig betekintést nyertek a magyar audiovizuális kultúra világába. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történeti sétákra invitálták a látogatókat, amelyen a Trefort-kert építményeivel lehetett megismerkedni, de hagyományos kínai játékokat is bemutattak. 

A Füvészkertben madárgyűrűzési bemutatóval, növénysimogatóval, szakvezetéssel és kézműves foglalkozásokkal készültek a szervezők. A Rendőrmúzeumban pedig többek között helikopterszimulátort lehetett kipróbálni, de jármű, kutyás és önvédelmi bemutatót is tartottak. 

Leleplezték a Be a múzeumba! pályázat győztes tárgyait 

Töttősi Flóra púderfonja nyerte a Múzeumok éjszakája szervezői által kiírt Be a múzeumba! pályázat zsűrijének díját, a közönségszavazás győztese pedig Szedlacsek Viktor kerékpártartója lett; a győztes tárgyakat szombaton, a 15. Múzeumok éjszakáján mutatták be a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), illetve a Néprajzi Múzeumban. A Be a múzeumba! pályázatra a közönség olyan hétköznapi tárgyakat nevezhetett, amelyek jól kifejezik korunkat, ezért érdemes megőrizni azokat az utókor számára. A zsűri által kiválasztott 18 tárgyra – köztük volt szelfibot, kutyagallér, plüss állatka, kapszulás kávéfőző és drón is – június 14-ig lehetett szavazni a Múzeumok éjszakája Facebook-oldalán. 

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben