Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kábítószer-ellenes világnap

Anonim szűrés és felvilágosítás a Kesztyűgyárban

2017. június 27. kedd

Június 26-a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja. Ennek alkalmából a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) felvilágosító előadással egybekötött, HIV és hepatitis gyorsteszttel végzett ingyenes, anonim szűrővizsgálatot szervezett a Kesztyűgyár Közösségi Házban.

A hétfői program első felében Dr. Makara Mihály, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház hepatológus főorvosa „A szenvedélybetegségek háttere” címmel tartott előadást az összegyűlt egészségügyi és szociális szakembereknek, érdeklődőknek. Prezentációjában kiemelte az úgynevezett „ACE-eket” (Adverse Childhood Experiences), ami a gyermekkori negatív élményeket jelenti: például a lelki, fizikai, szexuális bántalmazást, alkohol-, kábítószer- vagy egyéb függőséget, börtönviselt személyt a családban. Statisztikákon keresztül ismertette, hogyan hatnak egymásra az „ACE-pontok”, és milyen szoros összefüggés van például az „ACE-k” és a tanulási-magatartási zavarok között a gyermekeknél. 

Elmondta: minél több ACE jelenik meg egy gyermeknél, annál inkább fennáll a veszélye, hogy drogfogyasztóvá válik a későbbiekben. Felhívta a figyelmet a felismerés, megelőzés, kezelés jelentőségére és az egyes intézményes hálózatok – védőnői, családsegítő szolgálat – szerepére.

A délután folyamán lehetőség volt anonim, jeligével történő HIV-és hepatitis C-szűrésre is, valamint drogtotó kitöltésére, aminek értékelésében a jelenlévő szakemberek segítettek, és magyarázták el az egyes fogalmak, tényezők jelentőségét.

A szűrés fontossága

Dr. Újhelyi Eszter, az az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Molekuláris Biológiai Laboratóriumának vezetője lapunknak elmondta: a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapján szervezett programmal lehetőséget kívántak biztosítani arra, hogy a szerhasználók előtt anonim módon alkalom nyíljon arra, hogy megnézzék, fertőzöttek-e. 

„A gyorstesztek 10 perc alatt eredményt mutatnak, ha utalás van arra, hogy valaki esetleg HIV- vagy hepatitis-fertőzött, felajánljuk azt a lehetőséget, hogy eljöjjenek az Egyesített Szent István és Szent László kórházba, teljes kivizsgálás történjen és bekerüljenek a gondozásba” – hangsúlyozta Újhelyi Eszter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tévhitekkel ellentétben a hepatitis C-fertőzés ma már teljesen gyógyítható, ugyanakkor a fertőzés azért rendkívül veszélyes, mert körülbelül 10 évvel a fertőzés után jelentkeznek a tünetek: amíg a máj 10 százaléka működőképes, nem derül ki a baj, tehát rendkívül fontos a szűrésen való részvétel. Azt is elmondta: a JKEF álláspontja szerint nem a tűcserével kell a fertőzési láncolatot megoldani, hanem a kezeléssel.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben