Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Utcát neveztek el az MTK egykori elnökéről

Kocsis Máté: Brüll Alfréd elévülhetetlen érdemeket szerzett

2017. június 27. kedd

Az MTK és Józsefváros önkormányzatának kezdeményezésére az Új Hidegkuti Nándor Stadion mellett utcát neveztek el Brüll Alfrédról, a klub legendás elnökéről. Az utcanévtábla-avató ünnepségen Kocsis Máté, polgármester úgy fogalmazott, hogy Brüll Alfréd nagysága és halhatatlansága megmutatkozik abban is, hogy sokan sokféle világlátással egyet gondolnak róla: a magyar sport elévülhetetlen érdemeket szerzett személyisége. Kocsis Máté és Deutsch Tamás, az MTK elnöke közösen leplezték le az új utcanév táblát. Az ünnepi eseményen részt vett Sára Botond alpolgármester, a környék önkormányzati képviselője is.

Kocsis Máté ünnepi beszédében elmondta: hálásak lehetünk Brüll Alfrédnak, mert egy olyan klub mögé állt, amely Józsefvárosnak is éke, szimbóluma, de a magyar sport is hálás lehet neki, mert a torna, a birkózás  és az úszás támogatójaként is fellépett. 

A polgármester felidézte, hogy tavaly októberben kereste meg őt Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke azzal a kéréssel, hogy a stadion melletti utcaszakaszt Brüll Alfrédról nevezzék el, és az önkormányzat örömmel tett eleget a kérésnek. Kocsis Máté azt kívánta a klubnak, hogy táplálkozzon még sokáig Brüll Alfréd emlékéből, ne hagyja a feledés homályába merülni nagyságát és mondja el a fiataloknak ki volt Brüll Alfréd.

„Brüll Alfréd öröksége nemes örökség, egyszerre kulturális, sport- és közösségépítő örökség” – mondta Deutsch Tamás, az MTK elnöke. Kiemelte: Brüll Alfréd életében 25 magyarországi és európai sportszervezet megalapításában vett részt, alapító elnöke volt a birkózóknak, s az MTK-t nagy klubbá tette. „A nemes küzdelmet tartotta a legfontosabbnak” – hangsúlyozta Deutsch Tamás. 

A beszédek után Kocsis Máté és Deutsch Tamás közösen leplezték le a Brüll Alfréd utca feliratú táblát, így a korábbi Törökbecse utca mostantól az ő nevét viseli.

„Példa az utókor számára”

A 141 esztendeje született Brüll Alfréd, magánvagyonából jelentős összeget áldozott az MTK-ra, 1905-től 1940-es feloszlatásáig volt a klub elnöke. Meghatározó szerepet játszott a Magyar Testgyakorlók Körének életében, emellett számos magyar sportszervezet elnöki posztját is betöltötte, támogatta sportolók külföldi versenyeken való szereplését és több sportág hazai meghonosítójaként ismert. 1944-ben a holokauszt áldozata lett.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben