Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tapasztalatcsere a bűncselekmények megelőzéséért és visszaszorításáért

Józsefváros közbiztonságának további javítása a cél

2017. június 30. péntek

Járási Közbiztonsági Fórumot szervezett június 29-én a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysága azzal a céllal, hogy a kerületben élők, dolgozók megoszthassák a közbiztonsággal kapcsolatos tapasztalataikat, javaslataikat. A Polgármesteri Hivatalban megtartott programon Sára Botond alpolgármester és Molnár Gábor alezredes, józsefvárosi rendőrkapitány válaszolt a lakosok, valamint a meghívott intézmények, civil és egyházi szervezetek kérdéseire, felvetéseire.

Az évek óta hagyományosan nyár elején megtartott Járási Közbiztonsági Fórum célja, hogy a rendőrség egy szorosabb együttműködést alakítson ki Józsefváros lakosaival, egyházi és civil szervezeteivel a közbiztonság és a közrend további javítása érdekében. Az idei fórum alkalmával teljesen megtelt a Polgármesteri Hivatal díszterme. 

Molnár Gábor rendőrkapitány a köszöntőjében elmondta: a rendőri szakma leginkább számokban mérhető, ami az elmúlt évben szépen alakult, hiszen a legfontosabb mutatókban a kerületi rendőrkapitányság az első három helyen teljesített: kiemelt figyelmet fordítottak a lakosok biztonságérzetének javítására, a vagyon elleni bűncselekmények, a betörések, a gépkocsi-feltörések visszaszorítására, ezzel párhuzamosan pedig javultak a nyomozások eredményességi mutatói. „Ehhez szükség volt a lakosság jelzéseire, valamint arra, hogy teljes mellszélességgel mellettünk áll a polgárőrség, a katasztrófavédelem és a közterület-felügyelet is, amit ezúton is köszönünk” – tette hozzá.

A köztisztasági kérdésekre válaszolva Sára Botond alpolgármester elmondta: Józsefváros konzultációt indított, amelyre 11 ezer válasz érkezett. A kerületiek javaslatai alapján társadalmi konzultációt folytattak, majd egy rendeletcsomagot fogadtak el. E szerint a kereskedelmi egységeknek ki kell tenni hulladékgyűjtőt a bejáratukhoz, a tulajdonosoknak takarítani kell a rájuk eső járdaszakaszt, az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek pedig feltételekhez szabták, hogy milyen módon lehetnek nyitva este 10 óra után. Ennek egyik eleme, hogy meg kell állapodni az ott lakókkal, hogy ne zavarják őket a pihenésükben.   

A fórumon felmerült az Auróra utcai szórakozóhely előző napi bezáratása, amelyre Sára Botond úgy reagált: ez egy hatósági ügy, amelyben a jegyző járt el. Hangsúlyozta: minden olyan helyet, amely nem tartja be a szabályokat, azt a jövőben is be fognak záratni. A résztvevők nagyobb része egyetértésének adott hangot, többen „Józsefváros nem lesz bulinegyed” táblákat emeltek a magasba.

A fórumon kitértek a Népszínház és a Baross utcában italozók problémájára. Molnár Gábor ennek kapcsán kiemelte: a Népszínház utcában megerősített szolgálatot teljesítnek a készenléti rendőrökkel közösen, valamint a Baross utcában is napi szinten jelen vannak. A rendőrkapitány megjegyezte: az elmúlt években nagy változáson ment át a kerület, azt is látni kell, hogy honnan indultunk és hol tartunk most. Mint mondta: pozitív az irány és továbbra is ezen dolgoznak.

A kérdések és javaslatok mellett többen köszönetüket fejezték ki a rendőröknek a kerületben végzett áldozatos munkájukért és a lakossági jelzésekre való gyors reagálásért. A fórum utolsó felében a Nagy Zsolt rendőr százados bűnmegelőzési tanácsokat adott a nyári időszakra. Felhívta a figyelmet, hogy az ajtókat, ablakokat zárjuk még akkor is, ha otthon vannak, a betöréses lopások megelőzése érdekében. Utazás esetén pedig érdemes a szomszédokat megkérni, hogy figyeljenek jobban az üresen hagyott ingatlanra.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben