Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöld oázis Józsefváros szívében

Folyamatosan fejlődik a Tolnai közösségi kert

2017. július 10. hétfő

Egészen más képet fest a Tolnai Lajos utca 23. szám alatti telek, mint négy évvel ezelőtt. A korábban rendezetlen, gazos terület most virágaival, zöldséges ágyásaival, gyümölcsös bokraival nyújt szemet gyönyörködtető látványt a kert gondozóinak, a Víg Otthon Idősklub tagjainak, valamint a környéken élőknek és az arra járóknak egyaránt.

A Víg utcai idősklub tagjai rendszeresen megfordulnak a közösségi kertben. Gondozzák, ápolják és kertészkednek benne, vagy éppen csak a hűs árnyékot adó fák alatt üldögélnek és gyönyörködnek a virágokban és a konyhakerti növényekkel beültetett magas ágyásokban. „Retket, paradicsomot, paprikát ültettünk az ágyásokba, emellett a virágokat is locsoljuk, ápoljuk. Szeretek itt lenni, hetente kétszer-háromszor is kijövök, ha tehetem” – mondta el lapunknak Klári, a kert egyik gondozója. 

„Egy piszkos, falombokkal, gazzal benőtt telket alakítottunk át közösségi kertté” – emlékszik vissza a kezdetekre Dudás Istvánné, a környék önkormányzati képviselője. Mint mondja, amióta megkapták a területet az önkormányzattól, minden évben tudták egy kicsit fejleszteni: tavaly egy kis faházzal bővült a közösségi kert, amelyben a szerszámokat tudják tárolni, idén szeretnék lefesteni és kavicsokkal körberakni, ami megvédené a felverődő esőtől. A kert végébe padok kerültek, ahol a klubtagok megpihenhetnek a kapálást, locsolást követően. 

„De nem csak a Víg utcából, a kerület összes klubjából jöhetnek a tagok, ha szeretnének egy kis időt tölteni ebben a zöld oázisban. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezzük július 12-én a hagyományos lecsófőzést, amelyre minden kerületi idősklub tagja hivatalos” – tette hozzá Dudás Istvánné.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben