Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több mint negyven éve Józsefvárosban

A 95 éves Franciska nénit köszöntötték

2017. július 11. kedd

A II. János Pál pápa téren élő és a kilencvenötödik életévét betöltő Baka József Gyulánét köszöntötte Zentai Oszkár önkormányzati képviselő hétfőn délelőtt. A mélyen vallásos Franciska néni több mint negyven éve él kerületünkben, és azóta nem is gondolt rá, hogy elhagyja a megújuló Józsefvárost. A jó egészségnek örvendő ünnepelt a mai napig önmaga látja el a háztartásában felmerülő feladatokat.

Franciska néni a Csongrád megyei Kiskundorozsmán látta meg a napvilágot 1922. június 9-én. Édesapja az útépítőknél dolgozott, édesanyja pedig háztartásbeliként tevékenykedett otthon a négy gyermek mellett. Az alapfokú iskolai képzés elvégzése után tizennégy évesen már a Szegedi Kendergyárban kezdett el dolgozni, hogy anyagilag segíteni tudja szüleit és a családját.  

„Édesanyám korai halála után, 1946-ban felköltöztem a Budapesten élő nővéremhez, aki segített munkát keresni. Először a hetedik kerületben egy villanyszerelő mester mellett dolgoztam az üzletében, majd a Gyömrői úton a Röntgen Gyárból mentem nyugdíjba 1976-ban. Férjemmel, aki a Magyar Honvédség állományához tartozott 1952. december 31-én keltünk egybe. 39 gyönyörű esztendőt töltöttünk együtt, de sajnos 1991-ben váratlanul elhunyt. Gyermekünk nem született. Nyugdíjas éveimet nagyon sok olvasással töltöm, többször kiolvastam már a Károli Gáspár fordítású Szent Bibliát, és Zuglóba járok Istentiszteletre heti két alkalommal” – fűzte hozzá Franciska néni. 

Az ünnepeltet Zentai Oszkár önkormányzati képviselő köszöntötte otthonában. „Józsefváros Idősbarát önkormányzata nagyon büszke minden itt élő szépkorúra. Franciska néni életútja példakép lehet minden egyes fiatalnak, hogy miként kell az élet nehézségeit sikeresen legyőzni. Az ünnepeltet egy gyönyörű virágcsokorral, és Orbán Viktor miniszterelnök által dedikált oklevéllel köszöntöttük” – tette hozzá a képviselő. 

Fotó: Szirmai Norbert/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben