Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Teljes életet éltem”

Emléktáblát avattak Margitai Ági tiszteletére a Teleki téren

2017. július 13. csütörtök

Emléktáblát avattak születésének nyolcvanadik évfordulójának alkalmából Margitai Ági színművész szülőházán Józsefvárosban. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész emlékét őrző márványtábla a MASZK Országos Színészegyesület javaslatára, kerületünk önkormányzatának támogatásával került fel a Teleki tér 7. számú házának falára, ahol az 1937-ben született művésznő gyermekéveit töltötte. Az ünnepségen Novák Eszter rendező és Hegedűs D. Géza színművész idézte meg Margitai Ági emlékét, Józsefváros képviseletében pedig Sántha Péterné alpolgármester méltatta a két és fél esztendeje elhunyt színésznőt.

Kollégái, a szakma számos jeles képviselője, családtagjai és tisztelői gyűltek össze július 12-én, szerdán délután a Teleki téri piac háta mögött meghúzódó bérháznál, hogy jelen lehessenek Margitai Ági emléktáblájának avatásánál, amelyet a színművésznő nyolcvanadik születésnapjára állított a MASZK Országos Színészegyesület és Józsefváros Önkormányzata.

Sántha Péterné beszédében elmondta, Margitai Ágit az ösztönös színészi véna avatta a legnagyobbak egyikévé, akit egész pályája során hajtott a kíváncsiság és az új szakmai kihívások. Zárszóként egy néhány évvel ezelőtt, a színésznővel készített riportot idézett: „Teljes életet éltem. Azt mondhatom, hogy tulajdonképpen én egy boldog ember vagyok.”

Novák Eszter rendező – akit gyermekkora szintén a Teleki térhez köt – felidézte a művész életének és pályájának főbb állomásait. Hozzátette: Margitai nem véletlenül volt az a kimagasló személyiség, aki volt, és egyénisége nem vonatkoztatható el származásától, gyökereitől és élményeitől – de magától a Teleki tértől sem. „Olyan ember volt, aki puszta létével rámutatott a körülöttünk lévő alapvető értékekre. Nagyon köszönjük, hogy ez a tábla itt lehet. Nagyon fontos dolog, mert fontos dolog emlékezni."

Hegedűs D. Géza megköszönte, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat felkarolta és támogatta a MASZK Országos Színészegyesület ötletét, majd Örkény István egyik egyperces novelláját olvasta fel. A beszédek elhangzása után a megjelentek koszorút és virágokat helyeztek el a neves színművésznő emlékezetére.

Margitai Ágit 1962-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 1981-ben lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész, 1995-ben pedig Déryné-díjat kapott. 2010-ben több mint negyvenéves, sokoldalú művészi pályája elismeréseként megkapta a Kossuth-díjat.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben