Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

72 órán belül ítélet született

A NAV munkatársait ejtette foglyul a taxis

2017. július 14. péntek

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) négy adóellenőre július 12-én szervezett akció keretében a nyugta- és számla kibocsátási kötelezettség teljesítését ellenőrizte egy Józsefvárosban várakozó taxisnál. A sofőr az utasokat az általuk megadott IX. úti céljukhoz szállította, ahol a viteldíjat átvette, azonban arról sem számlát nem adott, sem a visszajáró pénzt nem adta át, majd elhajtott az utasokkal. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség az 54 éves férfit négy rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség. A fotó illusztráció.

A közlemény szerint július 12-én a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) négy adóellenőre az úszó-világbajnokság miatt Budapesten szervezett akció keretében a nyugta- és számla kibocsátási kötelezettség teljesítését ellenőrizte. Feladatuk teljesítése során a kora délelőtti órákban mind a négyen beültek egy Blaha Lujza téren várakozó taxiba. A sofőr az utasokat az általuk megadott IX. kerületi úti céljukhoz szállította, ahol a viteldíjat átvette, azonban arról sem számlát nem adott, sem a visszajáró pénzt nem adta át. Ekkor az adóellenőrök szolgálati igazolványuk bemutatásával közölték a vádlottal, hogy a tapasztalt szabálytalanságról jegyzőkönyvet vesznek fel, és kérték, hogy adja át személyes okmányait.

A taxis közölte a sértettekkel, hogy erre neki nincs ideje, és azonnal el is indult a gépkocsival, amivel nagy sebességgel haladt, kapkodva vezetett, így a sértetteknek esélyük sem volt kiszállni a forgalomban haladó gépjárműből. Eközben többször fel is szólították a vádlottat, hogy álljon meg, de ő ennek nem tett eleget. Az egyik ellenőr ekkor telefonon felhívta a NAV Bevetési Osztályát, tőlük kért segítséget.

A vádlott kb. 3-4 km megtétele után félrehúzódott, megállt és közölte a sértettekkel, hogy most öt percük van a jegyzőkönyv felvételére, mert ő továbbra is siet. A helyszínre rövid időn belül megérkeztek a rendőrök, akik a férfit előállították.

A nyomozást a Budapesti IX. kerületi Rendőrkapitányság teljesítette, amelynek gyors munkája eredményeként a kerületi ügyészség az elkövetőt még az őrizet tartama alatt, 72 órán belül bíróság elé állította. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség az 54 éves taxist négy rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntette miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé és a Pesti Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért őt 312 óra közérdekű munka büntetésre, valamint 200.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős. Az eljáró ügyész a vádlott terhére súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása végett fellebbezett.

Fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben