Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tűzijáték, összművészeti előadás, kulturális visszatekintés

Látványos ünnepséggel nyílt meg a vizes világbajnokság

2017. július 15. szombat

Látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága július 14-én este. A Dunaparton, a Lánchíd pesti oldalánál felállított színpadon tartott megnyitón felvonultatták a résztvevő országok zászlóit, bemutatták a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét, népszerű előadók, táncosok léptek színpadra, és színpompás tűzijátékkal kápráztatták el a nézőket. Az ünnepségen – amelyen több olimpiai bajnok mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök – beszédet mondott Áder János köztársasági elnök és Tarlós István Budapest főpolgármestere is.

A pénteken este tartott megnyitóünnepség Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző a Duna hangja című kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget Varró Dániel költő írt. Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be. Az „időutazás” a római kori Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalművének előadásánál 160 táncos működött közre, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai aranyérmes úszólegenda méltatását követően a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Ezt követően bemutatták a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, Magyarország nemzeti zászlaját Varga Dénes olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitte fel a színpadra.

 

Áder János köztársasági elnök köszöntő beszédében emlékeztetett, hogy az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd kiváló sportoló, remek építész volt, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten. „A nézőknek, szurkolóknak izgalmas versenyeket, a sportolóknak pedig sportszerű viadalokat kívánok" - mondta a köztársasági elnök.

Tarlós István főpolgármester Budapest nevében köszöntötte a világbajnokság versenyzőit, szervezőit és nézőit. Felidézte a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány szavait: ”teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint ahogy gondoljuk magunkról. Teljesítettük az embert próbáló vállalást, Budapest felkészült a világbajnokság megrendezésére” - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy péntektől több mint két hétig a világörökségi rangra emelt budai vár, a Gellérthegy, a Parlament, a Lánchíd látképe előtt versenyeznek a világ legjobbjai. Budapest nemcsak rendezője, valódi házigazdája lesz a világbajnokságnak" - ígérte a főpolgármester, majd azt kívánta minden sportolónak, hogy a következő napokban Budapesten valósítsa meg álmait, amiért évek óta keményen dolgozik.

„Rendkívüli öröm számunkra, hogy itt lehetünk Budapest gyönyörű városában. Nem választhattunk volna jobb helyszínt ennek az ünnepnek” - mondta Julio C. Maglione, a FINA elnöke, aki kiemelte Orbán Viktor miniszterelnök folyamatos támogatását. Hozzátette, a Duna központi szerepet tölt be a versenyben, amely tökéletesen visszaigazolja mottójukat: „a víz a mi világunk”.

A beszédek után a sportolók és a bírók eskütétele következett. A magyar csapatból a műugró Fazekas-Gondos Flóra és Kormos Villő, a szinkronúszó Kiss Szofi és Schwarcz Anett, a vízilabdázó Manhercz Krisztián és Takács Orsolya jelenlétében két fiatal úszó, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, illetve a tízszeres junior Európa-bajnok Késely Ajna mondta a szöveget, míg a bírók és tisztviselők nevében Bodrogi Viktor, az úszódöntők indítóbírója beszélt. A magyarországi világbajnokság egyik különlegessége, hogy az olimpia mintájára első ízben feltűnt a vb – Fontanának nevezett – jelképe is, egy vizes szimbólum, amelyet az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indított útjára, és ami mostantól minden vizes világversenyen helyet kap majd.

Az esemény zárásaként felcsendült a világbajnokság szurkolói dala Radics Gigi és Takács Nikolas előadásában, majd a háromszoros Grammy-díjas CeeLo Green lépett színpadra. Az ünnepséget színpompás tűzijáték zárta.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Czeglédy Zsolt, Illyés Tibor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben