Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fókuszban az egészségünk

A szakrendelőben jártak a táborozó gyerekek

2017. július 20. csütörtök

Az egészség témája, az egészségügyi ellátás volt a középpontban a Kesztyűgyár nyári táborának szerda délelőtti programján. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum „Ne nézzük el” című prevenciós programsorozatának aktuális állomásán a Szent Kozma Egészségügyi Központba is ellátogattak a gyerekek.

A július 19-ei alkalmon először a Kesztyűgyárban Dr. Nyírő Melinda, a szakrendelő orvos-igazgatója, Dr. Ajtay Zsófia, a tüdőgyógyászat gondozóvezető főorvosa és Kaiser József, a Józsefvárosi Polgárőrség vezetője beszélgettek a gyerekekkel. Szóba került, hogyan előzhetjük meg a betegségeket, az időjárás kapcsán a napozás veszélyeiről, a szűrővizsgálatok fontosságáról, és a különböző függőségekről is beszéltek. A jelenlévő orvosok felhívták a figyelmet a dohányzás veszélyeire, a különböző tüdőbetegségekre. Arról is hallhattak a résztvevők, hogyan működik az egészségügy és mi a különböző szakrendelések feladata. A gyerekek is tettek fel kérdéseket, különösen az asztmáról és kezeléséről, illetve a dohányzás káros szövődményeiről érdeklődtek.

Ezt követően a táborozók egy csoportja átment a Szent Kozma Egészségügyi Központba, és szintenként bejárták az intézményt. A bőrgyógyászaton a dermatoszkóppal – azaz egy, a bőrre helyezhető mikroszkóppal – megnézhették az anyajegyeket, a tüdőgondozóban megnézték a röntgenkészüléket. A program végére a gyerekek közül többen is elmondták, hogy itt szeretnének dolgozni felnőttként.

Dr. Nyírő Melinda lapunknak elmondta: Magyarországon mind az alkoholizmus, mind a dohányzás súlyos probléma a lakosság körében. „Csak úgy van értelme a megelőzésnek, ha gyermekkorban elkezdjük, az iskolában, és az ilyen szabadidős programokon, táborokban” – szögezte le a szakrendelő orvos-igazgatója.

Hozzátette: az ilyen programok azért is fontosak, mert a prevenció nemcsak az egészségnevelésről szól, hanem arról is, hogyan viselkedjünk, hogyan éljük meg a mindennapjainkat, ha az egészségügyi rendszerbe bekerülünk valamilyen betegség matt. Kiemelte, hogy rá lehet vezetni a gyerekeket a beteg-együttműködés fontosságára is.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben