Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Életvezetési tanácsok a táborozó fiataloknak

Előadás a hulladékkezelésről és a drogok hatásairól

2017. július 28. péntek

Véget ért a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) által már második alkalommal szervezett „Ne nézzük el” című programsorozat, amelynek keretében a Kesztyűgyár Közösségi Házban táborozó gyermekeknek tartottak ismeretterjesztő előadásokat a kábítószer-fogyasztás és a különböző függések veszélyeiről, egészségünk védelméről. Szerdán a hulladékkezelésről, valamint a drogfogyasztás és környezetszennyezés kapcsolatáról, pénteken pedig a drog emberi agyra gyakorolt hatásairól hallhatok előadást a fiatalok.

A programsorozat július 26-ai állomásán a Kesztyűgyárban táborozó kisiskolás korú gyerekeknek Németh Zoltán, a JKEF Közbiztonsági munkacsoportjának vezetője, egyben a JGK Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóság operatív vezetője tartott előadást, Ne nézd el a rendetlenséget és kerüld el a veszélyes anyagokat címmel.

Németh Zoltán lapunknak kiemelte: fontos időben megszólítani ezt a korosztályt, hiszen fogékonyak az új információkra, könnyebben megjegyeznek érdekességeket. „Többek közt arról beszéltem a gyerekeknek, hogyan tudják óvni a környezetüket, illetve arról is beszélgettünk, melyek a veszélyes anyagok. Az előadásból az is kiderült, hogy egyes környezetbe kerülő anyagok milyen veszélyeket hordoznak, illetve melyek azok az anyagok, amiket hasznosítani lehet” – tette hozzá Németh Zoltán.

Az előadás utolsó szakasza a drogfogyasztás és a környezetszennyezés kapcsolatáról szólt. A gyerekek megtudhatták, hogy számos veszélyes hulladék, többek közt használt fecskendő kerülhet a környezetünkbe, amelyeket kézzel sosem szabad megfogni, minden esetben felnőttet kell értesíteni.

A július 28-ai záró programon Marosi Antal, a Trádió Alapítvány programfelelőse a „Drogokról másképpen” címmel tartott előadást a 13 éven felüli táborozóknak. A szakember a kábítószer emberi agyra gyakorolt hatásaira hívta fel a fiatalok figyelmét és kitért azokra az élethelyzetekre, amikor felbukkanhat a drog: például, ha elválnak a szülők, haláleset történik a családban, vagy akár tanulási nehézségek esetén.

Elmondta a hallgatóságnak, hogy ne féljenek segítséget kérni ilyen helyzetben, például a védőnőtől, vagy olyan tanártól, akiben megbíznak. Végezetül képeken keresztül mutatta be, hogy a drogok elpusztítják az agy úgynevezett örömközpontját, és ezt a pusztító hatást nem lehet visszafordítani.

Marosi Antal lapunknak elmondta: a fiataloknak szóló, interaktív bemutatóval évek óta járják az országot és több tízezer diákot értek már el. Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a gyerekeket a saját nyelvezetükön, hatásos példákkal szólítsák meg, és a megelőzésre hívják fel a figyelmet, arra, hogy tisztában legyenek vele, mi mehet tönkre az emberi szervezetben, ha valaki drogozik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben