Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az egyik legkiválóbb plasztika

Ady Endre síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

2017. augusztus 03. csütörtök

A plasztikai alkotások sokféle szerepet tölthetnek be környezetünkben. Lehetnek emlékművek, zsáner- vagy aktszobrok, esetleg épületdíszítő plasztikák. Sajátos, a szobrászattal egyidős műfaj a síremlékplasztika. Ezen alkotások is emlékmű szobrok, ám nem köztéren, hanem az elhunyt sírjánál, a temetőben állnak. Hazánk legnagyobb szoborparkja a Kerepesi, Fiumei és Salgótarjáni út által határolt temető, a mai Fiumei úti Nemzeti Sírkert, ahol az elmúlt 150 évben a legkiválóbb szobrászok alkotásai kaptak helyet.

1919. január 27-én, Budapesten hunyt el Ady Endre, a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású költője. Holttestét a Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel, majd innen kísérték utolsó útjára január 29-én a Fiumei úti temetőbe. Síremlékét 1930-ban, a tavasz első vasárnapján, március 23-án leplezték le. A szobrot Csorba Géza (1892-1974) liptóújvári születésű művész faragta, aki személyes ismerőse és rajongója volt a költőnek.

A mű háromlépcsős talapzaton, ülő helyzetben ábrázolja Adyt. Hátra húzott jobb lába és elforduló feje feszültséget hordoz. A szobor alsó része archaikusan tömör, alig részletező, míg a felsőtest gazdagabban formált. Emiatt furcsán, ellentmondásosan keveredik az akt és ruhás test megjelenítése. Az arc is leegyszerűsített, de csak annyira, hogy még felismerhetőek a költő vonásai. Csorba Géza több Ady-szobrot mintázott: ez a műve lett ezek között a legkiválóbb.

A szabadban álló kőszobrokon nyomot hagy az idő, így Ady síremléke is felújításra szorult. 2013-ban, a nagy költő születésének 136. évfordulóján adták át a megújult alkotást, a munkálatok költségeit a Svédországban élő magyar házaspár, dr. Csillag István és felesége, Maros Magda, olimpiai ezüstérmes, kétszeres bronzérmes, világbajnok és háromszoros magyar bajnok tőrvívó finanszírozta.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben