Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Invenció”

Szűcs Zsuzsanna iparművészeti kiállítása a Füvészkertben

2017. augusztus 08. kedd

Rendhagyó módon a Füvészkertben nyílt kiállítás augusztus 5-én Szűcs Zsuzsanna szobrász, iparművész alkotásaiból. Az alkotásokat fákra felfüggesztve, homokinstalláció részeként, illetve a pálmaházban posztamensen tekinthetik meg a látogatók. Az augusztus 17-éig megtekinthető kiállítást Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója nyitotta meg, az alkotásokat Feledy Balázs művészettörténész méltatta.

Orlóci László a megnyitó alkalmával két pillérre helyezte a hangsúlyt: a motivációra és az inspirációra. Mint mondta, a Füvészkert szeretné kiszolgálni a józsefvárosi lakosok kulturális igényeit is, ez motiválta őket arra, hogy ennek a kiállításnak helyet adjanak. Az igazgató szerint a Pál utcai fiúk egyik szobra inspirálta őket arra, hogy további alkotásokat mutassanak be a kertben. Szerinte az alkotások jól beleillenek ebbe a természetes környezetbe és a maguk zárt vonalaival feloldják azt, ezzel mintegy egyensúlyt teremtve.

Szűcs Zsuzsanna keramikusként hoz létre agyag alapú műveket, művészi motivációi azonban szobrásziak, kezei alatt szobrok születnek. „A művek környezetbe helyezésével ér véget az alkotás folyamata” – méltatta a művésznőt Feledy Balázs. „Így most már Szűcs Zsuzsannára az a megnevezés is igaz, hogy környezetformáló művész” – tette hozzá. 

A megnyitón részt vevő vendégek a művésznő és a Füvészkert igazgatója kalauzolásával tekinthették meg a kiállítást. A Józsefvárosban élő és alkotó Szűcs Zsuzsanna lapunknak elmondta: a művek samottból és porcelánból készültek különböző hőfokon kiégetve. Hangsúlyozta: ezek a művek egészen más képet mutatnak műteremben, mint itt, egy természeti környezetben. „Mások a fényviszonyok, mást mutatnak a rájuk vetülő növények árnyékában” – tette hozzá.

Az augusztus 17-éig látható kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia, a Józsefvárosi Önkormányzat és az ELTE Füvészkert támogatásával valósult meg. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben