Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A nagy melegben is veszélyt jelent a mérges gáz

Életet menthet a szén-monoxid-mérő

2017. augusztus 09. szerda

A nyári kánikulában több alkalommal riasztották a tűzoltókat szénmonoxiddal kapcsolatos esetekhez. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, ilyenkor megfordulhat a kémények huzathatása és visszaáramolhat a veszélyes gáz a lakásba, ezért a balesetek elkerülése érdekében érdemes szén-monoxid-mérő készüléket beszerezni.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, és sajnos nemcsak a fűtési időszakban okoz problémát. „Az elmúlt napokban 8 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos káreseményhez Józsefvárosban” - hangsúlyozta lapunknak Barta János, a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja. Elmondása szerint azért is fontos erre figyelmet fordítani, mert a nagy melegben is veszélyt jelenthet a szén-monoxid gáz. „A kánikulában a kémények huzathatása lecsökkenhet, szélsőséges esetben meg is fordulhat, így a szén-monoxid gáz visszaáramolhat a lakás légterébe” – figyelmeztetett a szakember. 

„A balesetek elkerülése érdekében különösen fontos, hogy még a nagy kánikulában is rendelkezzünk otthon megfelelő, hiteles forrásból származó szén-monoxid-érzékelő készülékkel" – tanácsolta Barta János főhadnagy. 

Ha fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleljük, szén-monoxid-mérgezésre gyanakodhatunk. Ilyenkor azonnal meg kell kezdeni a lakás átszellőztetését, tiszta levegőn ugyanis a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik.

Fotó: Baranyai Attila, Nedbál Miklós/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben