Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A megújult eszközpark újabb előrelépést jelent

Interjú dr. Horváth Szilárddal, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatójával

2017. augusztus 14. hétfő

Évente mintegy 300 ezres betegforgalmat lát el a csaknem 80 ezer fős kerületben a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ. A szakrendelő 2015-ben teljes körűen megújult, a mai kor követelményeinek megfelelő, az egészségbiztonsághoz jelentősen hozzájáruló intézménye Józsefvárosnak. A szakrendelő működéséről, jövőbeni terveiről dr. Horváth Szilárd főigazgatóval beszélgettünk.

Egy éve vezeti a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központot. Mik a tapasztalatai az azóta eltelt időben?

Megtiszteltetés, ugyanakkor kihívás egy ekkora intézményt irányítani. A feladat nagyságrendjét érzékelteti az is, hogy a kerület felnőtt lakosságának járóbeteg-ellátása mellett, betegeink egy része területen kívüli. Évente átlagosan több mint háromszázezer orvos-beteg találkozás történik az intézményben, más szóval ekkora a betegforgalmunk. A felújítás után, az elmúlt évben a 320 ezres forgalmunk átlag feletti volt. Egy olyan intézményben kezdhettem el dolgozni, ami külsejében, infrastruktúrájában megújult, azt mondhatom, hogy ma a miénk Budapest legszebb járóbeteg-szakrendelője. Azokat a pozitív hagyományokat szeretném továbbvinni, amelyek az intézmény falai között az elmúlt 30 év során alakultak ki, azokkal a tényezőkkel kiegészítve, amelyekben még javítható és fejleszthető az ellátás. Ehhez a munkához az itteni kollégákban és a kerületben is olyan partnerekre találtam – elsősorban az önkormányzat, de a kapcsolódó szociális intézmények és egyéb ellátók között is –, akikkel rövid idő alatt eredményes és gördülékeny munkakapcsolat alakult ki.

Mi jellemzi a józsefvárosi egészségügyi helyzetet?

A józsefvárosi lakosok más kerületekhez képest többször vesznek igénybe orvosi ellátást. Akik egészségtudatosabban élnek – ami részben egyéni döntés, részben az anyagi lehetőségek függvénye –, enyhébb panaszokkal, hamarabb fordulnak orvoshoz, míg nálunk sajnos sokszor már súlyosabb állapotot kell kezelnünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az alapszakmák – mint a kardiológia, nőgyógyászat, reumatológia, tüdőgyógyászat, szemészet – megfelelően legyenek ellátva.

Másfél évvel ezelőtt kívül-belül és nevében is megújult a szakrendelő. Terveznek további fejlesztéseket, új szolgáltatásokat?

Részben saját forrásból, nagyrészt az önkormányzat segítségével olyan fejlesztéseket igyekszünk megvalósítani, amelyek az orvosok és szakdolgozók részére jobb munkakörülményeket, a betegek részére magasabb szintű ellátást biztosíthatnak. Igyekszünk házon belül megoldani olyan kisebb fejlesztéseket, amelyek nem igényelnek nagy anyagi forrásokat, ugyanakkor például jobb munkaszervezéssel, a rendelési idők változtatásával az orvosok és a pácienseink elégedettebbek lesznek. A nagyobb költségigényű fejlesztéseket önkormányzati segítséggel tudjuk megvalósítani. Ezt a törekvésünket támogatta a kerület vezetése, amikor idén áprilisi döntésével jóváhagyott számunkra egy 120 millió forintos eszközfejlesztési keretet. Ebből az összegből röntgenátvilágító készüléket, digitális mammográfiás készüléket, illetve ultrahang-készüléket tudunk vásárolni. Természetesen az igénylista itt nem ér véget, de lehetőségeinkhez mérten ez óriási lépés.

Emellett fontos tényezőnek tartom, hogy a közvetlen irányításom alatt lévő dolgozókból ki tudjak alakítani egy olyan vezetői csapatot, akikkel az együttgondolkodás gördülékeny, gyorsan és hatékonyan tudunk megoldani olyan helyzeteket, amelyek a működés során adódnak. Fontos leszögeznem, hogy más egészségügyi intézményekkel ellentétben nincsenek munkaerő-gondjaink. A felújított épületnek, a komfortos munkakörnyezetnek és az itteni szakemberek hozzáállásának köszönhetően vonzóak vagyunk az orvosok és a szakdolgozók számára, a megújult eszközpark pedig plusz előrelépést jelent számunkra. Ezeket a tényezőket az önkormányzat vezetői is látják, ennek alapján hozunk meg olyan közös döntéseket, amelyek előreviszik Józsefváros egészségügyi ellátását.

2009 óta vannak az önkormányzat által támogatott szűrőszombatok az egészségügyi központban, ez a szakrendelő egyik speciális, nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatása. Tervezik-e ezt kibővíteni, melyek a legkedveltebb szűrések?

Több mint hatezer szűrést végeztünk el az évek alatt megtartott szűrőszombatok során. Idén 10 alkalommal szervezünk szűrőszombatokat. Ilyenkor rendelési időn kívül olyan kerületi lakosok férhetnek hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz, akik a hétköznapi elfoglaltságuk miatt nem jutnak el az orvoshoz, és több idő jut az orvossal való beszélgetésre is. Az összes szűrés nagyon kedvelt, de kiemelném, hogy a bőrgyógyászati, allergológiai, nőgyógyászati, ortopédiai, szemészeti szűrések időpontjai nagyon gyorsan megtelnek. Idén áprilisban az egészség világnapja alkalmából tizennégy különböző szűrést szerveztünk. Ezekkel az alkalmakkal a lakosságnak azt a törekvését tudjuk erősíteni, hogy még a megelőzés fázisában jelentkezzenek nálunk és minél kevesebb ember jusson el odáig, hogy már egy súlyosabb állapotban valamilyen betegséget kell kezelni.

Milyen extra szolgáltatásokat nyújt a szakrendelő?

Az épület földszintjén közforgalmú patika és hallókészülék-forgalmazó cég működik, emellett látszerész is dolgozik az intézetben. A Nagy Fuvaros utcában, a rendelővel szemben pedig nemrég nyílt gyógyászati segédeszköz-forgalmazó. Ezek a szolgáltatások hasznos segítséget jelentenek a betegeknek. Tervezzük, hogy néhány órás rendelés erejéig újabb profilokat behozunk, részben közreműködő orvoskollégákkal, részben olyan cégekkel, amelyek gyógyászati jellegű ellátást biztosítanak. 

Dr. Horváth Szilárd 1992-ben végzett általános orvosként a Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem), majd 1996-ban szülész-nőgyógyász szakvizsgát tett. Ezt követően a gyógyszeriparban helyezkedett el, majd a Szent János Kórházban dolgozott minőségirányítási vezetőként. 2016. június 1-jétől a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ főigazgatója.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben