Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Erősödik kerületünk egyetemváros jellege

Újabb egyetemi campus költözött Józsefvárosba

2017. augusztus 30. szerda

Hallgatói és oktatói előtt ünnepélyesen megnyitotta kapuit augusztus 30-án a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) megújult épülete, amely helyet ad a Team Academynek, az egyetem vállalkozásfejlesztési mesterképzésének, a kiemelt fontosságú felnőttképzéseknek, valamint a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központnak is. Az 1500 négyzetméteres oktatói térrel rendelkező Berzsenyi Dániel utcai épületet korszerű technológiákkal, a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve, 694 millió forintból újította fel az egyetem. Az ünnepségen Sára Botond Józsefváros alpolgármestere kiemelte: a BGE beköltözésével már 15 felsőoktatási kar van jelen a kerületben, ezzel is erősítve Józsefváros egyetemváros jellegét. A megnyitón beszédet mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a megjelenteket Palkovics László oktatásért felelős államtitkár videóüzenetben köszöntötte.

Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében kiemelte: ahhoz, hogy a magyar gazdaság előrelépjen, szükséges, hogy ne csak gyakorlati szereplői, a vállalkozások, cégek munkatársai álljanak elő új, innovatív ötletekkel, hanem időről időre azok is megújuljanak, akik képzik őket. A tárcavezető szerint azok a társadalmak tudtak egyetemeket létrehozni, fejleszteni, amelyek hittek a fejlődésben, a növekedésben, és rájöttek arra, hogy minőséget csak oktatással, képzéssel lehet elérni. Magyarország „növekedésére készül”, és ehhez „jól képzett, tudással bíró emberekre” van szüksége – fogalmazott. 

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a vállalkozásokat körülvevő bizonytalanság ne terjedjen ki az oktatásra is, hiszen egészen jól látható, hogy mik a XXI. század kihívásai. Ezek közül az egyik legfontosabbnak a folyamatos tanulás szükségességét nevezte. „Az egyetemen megszerzett tudás elegendő lesz, amikor valaki kilép az egyetem kapuján, de nem lesz elég arra, hogy 5 vagy 10 év múlva is megállja a helyét a munkaerőpiacon. A kormány ezért azt szeretné, ha minden magyar állampolgárnak lenne lehetősége a folyamatos képzésre” – zárta beszédét Varga Mihály.

„Nagy megtiszteltetés, hogy egy 160 éves gyökerekkel rendelkező egyetem egyik karának adhatunk otthont” – hangsúlyozta Sára Botond. „Magyarországon minden tizedik, fővárosi viszonylatban csaknem minden negyedik diák józsefvárosi intézményben szerez diplomát, ezért is nevezik Józsefvárost egyetemvárosnak” – emelte ki kerületünk alpolgármestere. Majd hozzátette: külön öröm, hogy itt vállalkozások fejlesztésére is oktatnak, hiszen a kerület is kiemelt figyelmet fordít erre a területre. „Célunk, hogy egy olyan vállalkozásbarát környezetet alakítsunk ki, melyben a helyi vállalkozások gyorsabban fejlődhetnek, számuk növekedhet, ezzel is segítve Józsefváros újjáépülését” – hangsúlyozta. 

Sára Botond felidézte, hogy néhány éve megnyitották a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, mely inkubátorházként funkcionál, a tavalyi évtől pedig a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal elindították a kerületi mikrovállalkozások kamattámogatási programját. A hallgatóknak azt üzente: Józsefváros szeretettel fogadja őket, válasszák a kerületet lakhelyüknek is, vagy a későbbiekben munkahelyként. 

Palkovics László államtitkár a megjelentekhez intézett videóüzenetében leszögezte: a BGE – amely három korábbi főiskola integrációjával jött létre – az országban elsőként kapta meg az alkalmazott tudományok egyeteme címet. Mint mondta: az intézmény erőssége mindig is a gyakorlati képzés volt, ez látszik a duális képzéseikben, a felnőttképzésükben. 

„Az alkalmazott tudományok egyetemeként legfontosabb célunk a gazdaságközeliség megteremtése” – mondta Heidrich Balázs, a BGE rektora. Hozzátette: itt fog működni a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ, amely kutató és tudásmegosztó műhelyként támogatja a magyar kis- és középvállalkozásokat. 

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja az épület történetéről beszélve felidézte, hogy az 1800-as években Jungfer Gyula díszműkovács üzeme működött itt a kor egyfajta vállalkozásfejlesztési központjaként. Ennek megfelelően a Berzsenyi Dániel utcai „smart campus” kialakítása során is a 21. századi tanulási és kutatási környezet megteremtését tartották szem előtt.  

A beszédeket követően ünnepélyes szalagátvágással adták át az egyetem új campusát. Az 1500 négyzetméteres oktatói térrel rendelkező, közel 450 fő befogadására alkalmas felújított épület alig egy év alatt, összesen 694 millió forintból újult meg.

Bányai Rudolf

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben