Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Helsinki Bizottság szerint sérült a migránsok emberi joga

Kocsis Máté: Az itt lakók féltek a térre lemenni

2017. szeptember 01. péntek

2015 nyarán áldatlan állapotok uralkodtak a Keleti pályaudvarnál és a II. János Pál pápa téren: illegális bevándorlók lepték el a tereket, amelyet Kocsis Máté polgármester szóvá is tett közösségi oldalán. A Magyar Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzése után perelte be Kocsis Mátét: szerintük Józsefváros polgármestere zaklatta a migránsokat azzal, ahogy rámutatott arra, hogy a II. János Pál pápa teret tönkretették az illegális bevándorlók. „Helyi közösségek számtalan levélben, telefonon és üzenetben kerestek meg, hogy lépjünk fel az ottani jelenség ellen, mert félnek, nem mernek lemenni, nem tudják használni a teret, a gyermekeket kiszorították a játszóterekről” – nyilatkozta az ügy kapcsán Kocsis Máté. A két éve folyó jogvitát a Helsinki Bizottság végül az elsőfokú tárgyaláson elvesztette, ami ellen fellebbezést nyújtottak be. A tárgyalások ezért most újraindultak.

Az újraindult elsőfokú per első tárgyalási napján az ügyben eljáró bíró az iratokat ismertetve felidézte: az előző eljárásban az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét. A jogvédő szervezet fellebbezett. Mint emlékezetes: 2015 nyarán migránsok százai éltek hetekig a Keleti pályaudvarhoz közeli és nem sokkal korábban felújított II. János Pál pápa téren. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere közösségi oldalán akkor azt írta: „a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

Beperelték a polgármestert

A Soros Györgyhöz köthető Magyar Helsinki Bizottság ezt olvasva beperelte a polgármestert és a Józsefvárosi Önkormányzatot. Szerintük Kocsis Máté a poszttal zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben – számolt be a hirado.hu. A migránsok már két éve elhagyták Budapestet, a Magyar Helsinki Bizottság azonban most is azt követeli a bíróságtól, hogy a nyolcadik kerületi polgármester kérjen bocsánatot a bevándorlóktól. A szervezet végül már az elsőfokú tárgyaláson elbukta a jogvitát, ami ellen fellebbezést nyújtottak be. A tárgyalások ezért most újraindultak. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a bejegyzés sértette a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát.

80 millióba került a tér helyreállítása

Ez életem legszórakoztatóbb pere – nyilatkozta az M1-nek Kocsis Máté. A nyolcadik kerületi polgármester kiemelte: az önkormányzatnak közel 80 millió forintba került, hogy a II. János Pál pápa téren helyreállítsa a rendet az illegális bevándorlók után.

„Bár polgármesterként mondtam, amit mondtam, de mégiscsak a hátterében az állt, hogy a helyi közösségek – a roma közösségek is egyébként – számtalan levélben, telefonon és üzenetben kerestek meg, hogy lépjünk fel az ottani jelenség ellen, mert félnek, nem mernek lemenni, nem tudják használni a teret, a gyermekeket kiszorították a játszóterekről” – fogalmazott.

Ítélet várhatóan csak november közepén lesz. A mostani tárgyalást ugyanis elhalasztották, mivel a Magyar Helsinki Bizottság nem mutatott be érdemi bizonyítékot.

Forrás: hirado.hu, MTI

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben