Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megkezdődött a 2017/2018-as tanév

Becsengettek a józsefvárosi iskolákban is

2017. szeptember 01. péntek

Szeptember elsejével ismét új tanév kezdődik: Józsefvárosban is ünneplőbe öltözött kisdiákok vették az iskola felé az irányt péntek reggel. A folyosók és iskolaudvarok megteltek gyermekzsivajjal. A tanév kezdetén az előző évekhez hasonlóan a VIII. kerületi rendőrök, a Józsefvárosi Polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai segítségével vigyáznak a tanulók biztonságára.

Véget ért a nyári szünet. A Somogyi Béla utcai Molnár Ferenc Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az udvaron tartott tanévnyitó ünnepségre izgatottan gyűltek össze a gyerekek és kísérőik. Az első osztályosok a nyolcadikosok kíséretében átlépték a virággal feldíszített Tudás Kapuját és osztályonként elfoglalták helyeiket. A műsort az iskola zászlajának kitűzésével és a Himnusz eléneklésével kezdték, majd a fogadalomtétel következett. Az elsősök megfogadták, hogy sok hasznosat tanulnak majd, és mindig rendesen járnak iskolába.

„Nyáron rengeteg osztályt és a tornatermi öltözőt is kifestették, így sok szép, felújított teremben kezdhetik meg az évet a diákok” – ismertette a nyári fejleményeket Tanosné Horváth Márta, az iskola igazgatója. Az intézmény vezetője azt ígérte a tanulóknak, hogy igyekeznek változatos, érdekes órákat tartani, hogy jó kedvvel menjen a tanulás. A diákoktól pedig azt kérte, legyenek szorgalmasok és kitartóak, hogy szép eredményeket érjenek el. Végül jó tanulást kívánva megnyitotta az idei tanévet. 

A Deák Diák Általános Iskolában rendhagyó módon augusztus 31-én tartották a tanévnyitót az intézmény megújult sportpályáján. Farczádi Bencze Tamás igazgató az ünnepség elején átadta a díszpolgári okleveleket, amelyeket olyan tanulók kaphatnak meg, akiknek példamutató a szorgalmuk és magatartásuk.

A Németh László Általános Iskolában a felsőbb évfolyamos diákok is köszöntötték az elsősöket. A fiúknak az iskola címerével ellátott nyakkendőt, a lányoknak kendőt kötöttek a nyakába, jelezve, hogy immár „némethesek” lettek. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumban pedig a tanárok készültek ünnepi műsorral a gyerekeknek nagy örömére. 

Biztonságban az iskolák környékén

A tanévkezdés időszakában az iskolák környékén évek óta hagyományosan a rendőrök a közterület-felügyelőkkel és a polgárőrökkel együttműködve vigyáznak a biztonságra. „Minden kerületi általános iskola tanévnyitóján részt vesznek a rendőrök azzal a céllal, hogy jelenlétükkel a helyes autós és gyalogos közlekedést elősegítsék” – mondta el lapunknak Kovács Tibor, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője.

Az alezredes kiemelte: az akció nemcsak az első iskolai napon tart, hanem egész szeptemberre kiterjed, amely időszak alatt a közbiztonságért dolgozók a délelőtti és a délutáni időszakban is jelen lesznek az iskolák körül. „A fő cél az, hogy a nyári szünetet követő fokozottabb forgalmi időszakban lehetőleg megelőzzük a közlekedési baleseteket” – tette hozzá. Az iskolákkal való kapcsolat szeptember végén nem ér véget, minden intézménnyel folyamatos kapcsolatot tart az iskola rendőre. 

Több mint 1,1 millió gyerek kap ingyen tankönyvet

Szeptembertől már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, hiszen az általános iskolások mellett a középiskola első évfolyamát megkezdőknek, illetve szüleiknek sem kell fizetniük ezért. Egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Továbbá, a tanévkezdés terheit könnyítendő korábban utalták a családtámogatásokat. A Józsefvárosi Önkormányzat pedig ötezer forint értékű utalványokkal segíti az első osztályosok tanévkezdését. 

A 2017/2018-as tanév legfontosabb dátumai

Az első tanítási nap 2017. szeptember 1., az utolsó 2018. június 15. A tanév első féléve 2018. január 26-ig tart, az iskolák február 2-ig értesítik a tanulókat és a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. 

Az őszi szünet 2017. október 30-tól november 3-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 6. (hétfő).

A  téli szünet 2017. december 27-től 2018. január 2-ig tart. A  szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. december 22. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2018. január 3. (szerda).

A  tavaszi szünet 2018. március 29-től április 3-ig tart. A  szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. március 28. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2018. április 4. (szerda).

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben