Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy generációt sértett meg a Jobbik elnöke

Interjú Kocsis Mátéval, Józsefváros polgármesterével

2017. szeptember 01. péntek

„Az én felfogásom szerint az időseket tisztelet illeti meg, nem pedig minősíthetetlen stílusú sértegetés” – mondta el lapunknak adott interjúban Kocsis Máté, a Jobbik elnökének nyugdíjasokhoz intézett sértő megjegyzéseire reagálva. A polgármester szerint semmilyen politikai véleménykülönbség nem adhat alapot a Jobbik botrányos álláspontjára.

Vona Gábor nyugdíjasoknak címzett Facebook-bejegyzésével sokak szerint egy egész generációt sértett meg. Többek között úgy fogalmazott: „szájukból a szennyvíz folyik”, „szemeikben gyűlölet lobog”, „bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel”, „ordibálnak trágárul és hörgik fel a 20. század minden traumáját”. Ön mit gondol a Jobbik vezetőjének megnyilvánulásáról?

Vona Gábor egy olyan korosztályt sérteget, amely évtizedekig hátán vitte ezt az országot. Semmilyen politikai véleménykülönbség nem adhat alapot a Jobbik botrányos álláspontjára. Józsefváros idősbarát város, a kerület megkapta az Idősbarát Önkormányzat díjat is, itt megbecsülni és nem becsmérelni szokás a nyugdíjasokat.

Mi lehetett a célja ezzel a megnyilvánulással a Jobbik elnökének? Ez vajon egy tudatos provokáció lehetett, hogy mindenki Vona Gáborról és pártjáról beszéljen?

Nem tudom, hogy mi volt a célja, de az biztos, hogy ismét megvillantotta igazi arcát. Ez a fajta cinikusság és tiszteletlenség megdöbbentő. Bár tudjuk, hogy a Jobbik elnöke bármit megtenne a pénzért és a hatalomért, de ettől még egyetlen társadalmi csoportot sem minősíthet ilyen szavakkal.

Mi lenne a helyes magatartás egy ilyen kijelentést követően? Mit kellene tennie Vona Gábornak?

Rég bocsánatot kellett volna kérnie, ez azonban nem történt meg. Bízom benne, hogy ha már ő nem hajlandó leszállni a magas lóról, legalább Dúró Dóra vagy Pintér Attila képviselő megteszik ezt helyette, és elnézést kérnek a józsefvárosi idősektől. Ez lenne a legkevesebb. Az én felfogásom szerint az időseket tisztelet illeti meg, nem ilyen minősíthetetlen stílusú sértegetés.

Beszélt azóta idősekkel? Ők hogyan fogadták ezeket a kijelentéseket?

Beszélgettem természetesen jó pár időssel azóta erről a témáról is. Volt köztük olyan, aki mélyen felháborodott, de olyan is akadt, aki a társalgás során szerzett csak tudomást a történtekről, és olyan megdöbbentő volt számára, hogy először el sem akarta hinni. Ezért is döntött úgy a Fidesz, hogy tájékoztatni kell az embereket arról, milyen kijelentéseket tett a pártelnök. A napokban telefonon és e-mailben keressük meg azokat a nyugdíjasokat, akik írásban felhatalmazták a pártot a kapcsolattartásra, hogy informáljuk őket, miket mondott Vona Gábor. Joguk van tudni, hogy a Jobbik elnöke valójában hogyan gondolkodik az idősekről.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben