Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Búcsú

Utolsó útjára kísérték Makk Károly filmrendezőt

2017. szeptember 09. szombat

Családja, barátai, a filmszakma képviselői és tisztelői vettek végső búcsút Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezőtől, a nemzet művészétől szombaton, a Fiumei Úti Sírkertben. A magyar mozgókép mestere életének 92. évében augusztus 30-án hunyt el.

Káel Csaba filmrendező, a művész egykori tanítványa úgy fogalmazott: "Tőled, a filmjeiden keresztül tanultunk meg élni"."Néhány remekműve filmtörténeti klasszikus és velük is előáll az a varázslat, hogy minden kockájuk él, ma is él" – olvasta fel Konrád György írását Nagy-Kálózy Eszter színművész. "Filmeket csináltál mirólunk. Az esendőségünkről. A nagyravágyásunkról" – fogalmazott Tarr Béla filmrendező, akinek beszédét Haumann Péter színművész olvasta fel. Kiemelte: a művész igazi humanista volt és azt mindig tudta, hogy a szabadság létfontosságú életelem.

Makk Károly az egyik legnagyobb magyar filmrendező volt. Nemzetközi elismertsége Fábri Zoltánéhoz, Jancsó Miklóséhoz és Szabó Istvánéhoz fogható. A cannes-i filmfesztiválra hat filmjét –Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Az utolsó kézirat – hívták meg az Arany Pálmáért folyó versenybe. A Szerelem megkapta a zsűri nagydíját, a katolikus sajtó díját, Darvas Lili és Törőcsik Mari pedig a legjobb alakítás díját. A magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke életének 92. évében augusztus 30-án hunyt el. 

Fotó: Balogh Zoltán, Soós Lajos/MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben