Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Magyarországnak hű állampolgára leszek”

Ünnepélyes állampolgársági eskütétel az Erkel Színházban

2017. szeptember 10. vasárnap

Hét magyar honfitársunk tette le az állampolgársági esküt és vette át honosítási okiratát Kocsis Mátétól, Józsefváros polgármesterétől szeptember 10-én az Erkel Színházban. Az eskütételt követően – a Határtalan Opera elnevezésű rendezvény keretén belül – a résztvevők Erkel Ferenc Bánk bán előadását tekinthették meg Vidnyánszky Attila rendezésében. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Ókovács Szilveszter főigazgató, a Magyar Állami Operaház vezetője, Kónya István, Gyula város alpolgármestere, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KcsSz) elnöke, valamint Sántha Péterné, kerületünk alpolgármestere is.

Az esemény Erkel Ferenc, a színház előterében álló szobránál vette kezdetét, amelynél koszorút helyezett el Sántha Péterné alpolgármester mellett Ókovács Szilveszter főigazgató, Pataki János, a KcsSz elnöke és Kónya István, Gyula város - Erkel szülőhelyének - alpolgármestere is.

 Az ünnepélyes eskütétel előtt Soltész Miklós államtitkár elmondta: vannak olyanok, akik nem hisznek a magyarságban, vagy nem akarják, hogy megmaradjon. Ám a magyar kormány fontosnak tartja azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt években megmentettek, vagy megteremtettek – külhoni iskolák, templomok újultak meg és épültek fel munkájuk nyomán.

Hozzátette: már közel egymillióan kérték a honosítást, akik hitet tettek a kereszténység, a magyarság, illetve a család mellett is. Hozzátette: „Végre kimondhatjuk sok-sok év után, hogy a gyermekvállalás nem bűn, és azt, hogy ezt igenis támogatni kell nemcsak Magyarországon, hanem szerte a Kárpát-medencében is, mert ezzel hozzájárulunk Európa hosszú távú megmaradásához.”

Kocsis Máté, kerületünk polgármestere beszédében számba vette, mi az, ami minket magyarokat összeköt. Közös történelmünk és kulturális örökségünk: Ady, Babits, Balassi és Kosztolányi költészete, Bartók és Kodály zenéje, Csontváry és Munkácsy festészete mellett összetart minket az a tudat, hogy egy évezred szenvedése mellett sem engedte a Teremtő elveszni nemzetünk- fejtette ki.

Emlékeztetett: a 2010-ben megválasztott polgári kormány egyik első intézkedése volt a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást. „E törvénnyel azt üzentük, a mi nemzetünk tagjai, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik és vallják magukat, számíthatnak egymásra és Magyarországra, éljenek bárhol is a világon” – mondta Kocsis Máté. Hozzátette, a történelem megannyi sorscsapása sem volt elég ahhoz, hogy a magyarokat megingassa az összetartozásba vetett hitben, az együvé tartozás érzésében.

"Ma ünnepelni jöttünk, nem siratni régi önmagunkat. Értékelni azt, amit újra megleltünk: a nemzeti összetartozást. Amit hazánktól a történelem viharai elvettek, azt csak kultúránk, hagyományaink és nemzettudatunk ápolásával, erősítésével adhatjuk vissza. Igazán csak az teljesedhet ki, aki tartozik valahová" - zárta szavait Józsefváros polgármestere.

 

A köszöntőket követően az állampolgársági esküt tevőknek Kocsis Máté adta át honosítási okirataikat, majd Erkel Ferenc Bánk előadását tekinthették meg az érdeklődők az Opera külhoni magyarok számára rendezett előadásán.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben