Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Szenes Iván generációkat tanított meg együtt énekelni”

Nagy sikerrel zárult a hetedik Szenes Iván emlékkoncert

2017. szeptember 11. hétfő

Hetedik alkalommal rendezték meg Szenes Iván tiszteletére az ingyenes emlékkoncertet szeptember 10-én, a tavaly felavatott Szenes Iván téren. Az est folyamán három generáció – Szenes Andor, Szenes Iván és Szenes Andrea – dalai csendültek fel a legendássá vált téren. Az eseményen adták át a Szenes Iván Művészeti díjakat, valamint a Szenes Iván Ötletdíjat, amelyet kerületünk polgármestere Kocsis Máté vett át.

Zsúfolásig megtelt a színpad előtti terület a Szenes Iván téren. A nagyszabású könnyűzenei eseményre idősek és fiatalok egyaránt kilátogattak. Nem meglepő a hatalmas érdeklődés, olyan sztárfellépők kalauzolták a közönséget a legendás Szenes-slágerek világába, mint Korda György, Balázs Klári, Király Linda, Malek Andrea, Balázs Fecó, Bodrogi Gyula, Koós János, Voith Ági, Zalatnay Cini, Aradszky László, Mészáros János Elek, Vastag Tamás, Tabáni István, Nyáry Károly, Nyáry Edit, Nyáry Alíz, a 3 plusz 2 valamint a Józsefvárosi Cigányzenekar Kathy-Horváth Lajos vezetésével.

A közel ötórás zenés műsorban Bodrogi Gyula és Szenes Andrea a rendezvény két műsorvezetője osztottak meg érdekes történeteket a közönséggel. Bodrogi Gyula a legendás dalszövegíróra emlékezve elmondta: Szenes Ivánt mindenki szerette, generációkat hoz össze ma is, a nézőtéren és a színpadon egyaránt. Szenes Andrea arról beszélt, hogy gyönyörű budapesti hagyománnyá nőtte ki magát a koncert, amit a következő években is szeretnének megrendezni. 

A főpolgármester-helyettes, aki tavaly Szenes Andreával közösen avatta fel a teret, visszatérő vendégként köszöntötte a jelenlévőket. Szalay Bobrovniczky Alexandra kiemelte: több mint kétezer dal született a legendás téren, melyek a magyar kultúra szerves részét képezik.

A hagyományokhoz híven, a koncerten adták át a Szenes Iván Művészeti díjak valamint a Szenes Iván Ötletdíjat, amelyet Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere vett át az emlékkoncert megalkotásának ötletéért. A polgármester a díj átvételekor úgy fogalmazott: „Évekkel ezelőtt szerettük volna meghálálni Ivánnak azt, amit évtizedeken keresztül a közösségért tett”. 

Kocsis Máté hozzátette: ez az első alkalom, amikor a közönség hivatalosan is a Szenes Iván téren foglalhat helyet. A városvezető a legendás dalszerzőre emlékezve elmondta, hogy Iván generációkat tanított meg együtt énekelni, dalai pedig halhatatlanok.

Idén Szenes Iván Életműdíjat Korda György kapott, aki most először vett részt a rendezvényen. Az énekes Szenes Iván érzelmesebb, lírai dalait adta elő. A Szenes Iván Művészeti díjat Király Linda vehette át a Szenes-dalok különleges feldolgozásáért, előadásáért és a fiatalabb generációhoz történő eljuttatásáért. Voith Ági színésznő kapta idén a Kornay-Szenes Iván női díjat. A művésznő több mint öt évtizeden keresztül vitte sikerre Szenes Iván színdarabjait, melyekből több sláger lett, például az Engem nem lehet elfelejteni vagy a Jamaikai trombitás.

Fotó: Baranyai Attila,Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben