Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Isten irgalmából, Mária erejével

Petrás Mária kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2017. szeptember 12. kedd

Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus, az MMA rendes tagjának kiállítása nyílt meg szeptember nyolcadikán a Józsefvárosi Galériában, az Ars Sacra Fesztivál keretében. A művész elsősorban figurális kerámiákat készít, biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg.

A csángóföldi gyökerekkel rendelkező Petrás Mária az „Isten irgalmából, Mária erejével” című tárlat megnyitóján elmondta: óriási öröm számára, ha szülőföldjének egy kis darabját, illetve annak kultúráját tudja bemutatni Budapesten. 

„Az Iparművészeti Főiskola grafikus szakára jelentkeztem, de a plasztika és a mintázás szeretete a kerámia közelébe vonzott. A Jóistennek köszönöm a tehetségemet, és feladatomnak érzem, hogy megmutassam azt a világot, amelyben felnőttem. Csángóföldön nagyon szoros az emberek és az Isten közötti kapcsolat, és a művészet nagyszerű és kifejező eszköz ennek megmutatására” – fűzte hozzá a művész. 

„Petrás Mária alkotásaiból kiderül, hogy nemcsak nekünk van szükségünk az égiekre, hanem nekik is ránk” – ezt már Dr. Dávid Katalin művészettörténész mondta a szeptember 8-i megnyitón. „Nem a téma határozza meg a művészet lényegét, ugyanis a Galériában látható alkotások azoknak is szent, akik még soha nem hallottak a megváltásról. Hálásak lehetünk Petrás Máriának, aki segít minden embernek felfedezni a teremtés szépségeit” – hangsúlyozta a művészettörténész. 

Billing Gyöngyi, a Józsefvárosi Galéria művészeti munkatársa elmondta, hogy nagy megtiszteltetés és öröm bemutatni Petrás Mária művészetét és alkotásait. A kiállítás október harmadikáig díjmentesen tekinthető meg a Józsefvárosi Galériában.  Szeptember 18-án hétfőn filmvetítést és beszélgetést szerveznek a művésszel.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben