Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb ország mutatkozott be a Zászlómúzeumban

A Karib-tenger ékköve: Dominikai Köztársaság

2017. szeptember 15. péntek

A Közép-Amerikában található Dominikai Köztársaság trópusi éghajlatával, világos homokkal borított tengerpartjaival kiváló célpontja lehet a pihenni vágyóknak, turistáknak. Szeptember 14-én kiállítással egybekötött országismertetőt tartottak a Zászlómúzeumban a karibi országról. Az eseményen jelen volt a Dominikai Köztársaság bécsi nagykövete is.

Csütörtök este ismét megtelt a Józsefvárosban található Zászlómúzeum, ahol a Dominikai Köztársaságról nyílt országbemutató kiállítás. 

Balogh László, az intézmény vezetője elmondta: évente több alkalommal rendeznek hasonló eseményeket annak érdekében, hogy a nagyon távoli országok is közelebb kerüljenek a magyar lakosokhoz. „Magyarországon még soha nem rendeztek kiállítást erről a közép-amerikai országról, ezért kezdeményezésünk mindenképpen különlegesnek mondható. Az, hogy mindez Józsefvárosban valósulhatott meg, büszkeséggel tölthet el minket” – tette hozzá a múzeum vezetője.

„Magyarországot kiemelt országként kezeljük a Dominikai Köztársaságban, ugyanis innen nagyon sok látogató érkezik hozzánk” – ezt már Lourdes Victoria-Kruse, a Dominikai Köztársaság bécsi nagykövete mondta el, aki szintén jelen volt a kiállításmegnyitón. „Kulturális és történelmi szempontok alapján is fellegvárnak számít hazánk, ugyanis itt kötött ki először Kolumbusz Kristóf hajója, Santo Domingóban épült fel a kontinens első katedrálisa, kórháza, vámháza, és itt alapították meg Amerika első egyetemét is” – hangsúlyozta a nagykövet.

Cséplő Gábor, a Dominikai Magyarok Baráti Társaságának elnöke is köszöntötte a kiállításra érkezőket. Beszédében kiemelte, hogy nagyon sok magyar család él a közép-amerikai országban. „Küldetésünk egyik fő célja, hogy a két ország kölcsönösen megismerhesse egymást, ennek érdekében a Dominikai Köztársaságban szeretnénk létrehozni egy kiállítást hazánkról, illetve egy magyar kulturális házat. Reméljük, hogy terveinket hamarosan valóra válthatjuk” – fűzte hozzá Cséplő Gábor. 

A kiváló hangulatú megnyitón népviseletbe öltözött táncosok adtak ízelítőt a dominikai tánckultúrából.  A kiállítás november végéig díjmentesen tekinthető meg, ezt követően pedig Bhután mutatkozik be a Zászlómúzeumban.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben