Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TeSzedd! - A nagy kerülettakarítás

Összefogás a tisztább Józsefvárosért

2017. szeptember 15. péntek

Immár hetedik alkalommal rendezik meg szeptember 15-17. között a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű kampányt, amivel hazánk is csatlakozik a nemzetközi takarítási világnaphoz. Józsefváros – az elmúlt évekhez hasonlóan – most is részt vett az akcióban, szeptember 15-én az önkormányzati képviselők a környékbeli lakosokkal, civilekkel és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) munkatársaival közösen szedték a szemetet. A nagy kerülettakarításon mintegy 150 személy vett részt, akik összesen 50 nagy zsák hulladékot gyűjtöttek össze, valamint mintegy 50 szeméttárolót le is festettek.

Pénteken délután Józsefváros több pontján várták az önkénteseket az önkormányzati képviselők, hogy közösen megtisztítsák szűkebb és tágabb környezetüket a hulladéktól. A közös takarításon egy-egy előre kijelölt területet jártak be a kerületi lakosok, ahol az önkormányzat és a JGK dolgozóival közösen összeszedték a szemetet és festettek le hulladékgyűjtőket. 

Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere először a Teleki tér környékét járta végig a Társak a Teleki térért Egyesület tagjaival. „Hál’ istennek a környékbeliek szívügyüknek tekintik a parkot és gondosan ápolják, példát mutatva ezzel. Elmondható, hogy csökkent a szemét az elmúlt évekhez képest a kerületben, ami pozitív folyamatot jelez a környezettudatosság terén” - hangsúlyozta az alpolgármester, aki ezt követően csatlakozott a Százados negyedben szemetet szedő önkéntesekhez is. Mint mondta, Józsefváros a kezdetektől részese a TeSzedd kezdeményezésnek, és ez az akció is bizonyítja, hogy a józsefvárosiak össze tudnak fogni a nemes cél érdekében.

A Mátyás téren Sántha Péterné alpolgármester, a Magdolna negyed képviselője segítőivel – a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület tagjaival és a környéken élőkkel – gyűjtötte zsákba a hulladékot. „A közterek tisztasága közös érdek. Amellett, hogy ez egy igazi közösségépítő program, amelyben a környék lakóival összefogva együttes erővel igyekszünk mindent megtenni a tisztább környezetért, segít a környezettudatos szemlélet erősítésében is” – hangsúlyozta Sántha Péterné. 

A Mikszáth teret és környékét Szilágyi Demeter, a Gutenberg tér környezetét Egry Attila tisztította meg a Civilek a Palotenegyed Egyesület tagjaival és környékbeli segítőkkel. Az alpolgármester elmondta: az ilyen akciók által nemcsak a lakókörnyezet szépül meg, hanem a közösség is összekovácsolódik. „Szerencsére egyre több embernek van igénye a tiszta környezetre, és sokan tesznek is ezért” – tette hozzá.

 

A II. János Pál pápa téren Zentai Oszkár várta a hozzá csatlakozókat. A környék képviselője szerint a kezdeményezés azért is szemléletformáló, mert azon túl, hogy az akció keretében tisztább lesz a környezet, azt üzeni, hogy az év többi napján is figyeljünk a tisztaságra.

A Vajda Péter utca környékén Ferencz Orsolya és csapata festett szemeteseket. A Nap téren Soós György képviselő csapata szedte a szemetet. 

A Víg Otthon idősklub tagjai Dudás Istvánnéval közösen festettek szemeteseket a Szent Kozma Egészségügyi központ környékén. Vörös Tamás a Molnár Ferenc térre hívta a környékbeli lakókat, akikkel közösen tisztították meg a területet. Guzs Gyula az önkéntesekkel a Kálvária térről indulva gyűjtötte a hulladékot és festettek le szemeteseket. 

A nagy kerülettakarításnak köszönhetően csaknem négy köbméter szemét gyűlt össze és mintegy 50 kommunális hulladékgyűjtőt festettek le a résztvevők. A takarításhoz szükséges eszközöket a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat biztosította, és a szervezésben, a takarítás lebonyolításában is segédkezett. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben