Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

XVIII. Országos Lépcsőfutó Bajnokság

Dobogós helyeken a józsefvárosi tűzoltók

2017. szeptember 25. hétfő

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a tűzoltók Országos Lépcsőfutó Bajnokságát szeptember 23-án. A helyszín ezúttal is Budapest egyik legmagasabb épülete, a Semmelweis Egyetem huszonkét emeletes Nagyvárad téri Elméleti Tömbje volt. Józsefvárosból ezúttal öt tűzoltó is indult. A hölgyek között a párosban induló Tímár Zita százados és társa, a 35 év felettiek versenyében az első helyezettnek járó díjat hozta el, míg Dudás Csaba főhadnagy korcsoportjának második helyezettje, egyben a legjobb fővárosi tűzoltó lett, aki teljesítette az 506 lépcsős távot.

A tűzoltók szakmai versenyét, az Országos Lépcsőfutó Bajnokságot a 2000. évtől kezdődően rendezik meg. A katasztrófavédők a megmérettetéssel egy 1999-ben elhunyt pozsonyi bajtársukra emlékeznek. „A hagyomány szerint a tűzoltók minden ősszel visszatérnek a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjébe, hogy összemérjék a képességeiket” – mondta el lapunknak Hajdú Márton tűzoltó alezredes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette: a verseny célja, hogy valóságos körülményekhez hasonló versenykörülményeket teremtsenek, ezért a résztvevők tűzoltófelszerelésben – csizma, védőruha, kesztyű, sisak, álarc, illetve légzésvédelmi palackkal – futnak fel 23 emelet magasba. „A különbség csupán az, hogy míg a hétköznapi bevetéseknél a tűzoltóknak be kell osztaniuk az erejüket, hiszen felérve a megfelelő magasságba még tüzet kell oltani, életet kell menteni, itt kiadhatják magukból a maximumot már a feljutás során” – összegezte Hajdú Márton.

Idén is több mint százötvenen vettek részt a versenyen, a hivatásos katasztrófavédők mellett önkéntes tűzoltók, illetve vendégként a sport televízió munkatársai tették meg a távot. Józsefvárosból öt tűzoltó érkezett a versenyre. A 44. életévét taposó Dudás Csaba, aki korcsoportjában ezüstérmes lett, és egyben a 6. legjobb eredménnyel ért célba kiemelte: ez egy speciális futás, nem mérhető össze a síkfutással, a jó eredményért sokat kell gyakorolni.

Tímár Zita százados párosban indult, és a kategóriában összesítve a második legjobb eredményt érték el. Mint mondta: a legnehezebb szakasz számára a táv első harmada volt, végül mérhetetlen boldogságot jelentett felérni a 23. emeletre.

Abszolút kategóriában a józsefvárosi tűzoltók közül Dudás Csaba főhadnagy a 6., Szendrei Balázs őrmester 37., Molnár Márk őrmester 40., Lami András őrmester 62. legjobb idővel futottak fel az épület legfelső szintjére.

Fotó: Baranyai Atila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben