Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Csökkenhetnek a parkolási feszültségek

Október 1-jén indul a próbaüzem

2017. szeptember 29. péntek

A parkolási feszültségek enyhítése, és az érintett területen élők parkolásának könnyítése érdekében bővülnek a díjfizető övezetek Józsefvárosban. A próbaüzem október 1-jén indul: a parkolóellenőrök ekkortól még nem büntetnek, csak figyelmeztetnek és felhívják a figyelmet a 2017. november 2-ától érvényes változásra. Az állandó lakcímmel rendelkező lakosok egy 3,5t megengedett össztömeget meg nem haladó gépjárművel továbbra is ingyenesen parkolhatnak, csak kérniük kell a díjmentes lakossági várakozási hozzájárulást.

Józsefváros külső területein az elmúlt időszakban komoly problémát okoz az ott élők számára, hogy sok autós parkolóként használja a lakóhelyük környékét. A Budapest környékéről és a külső kerületekből ingázó gépjárművezetők egy része – kihasználva Józsefváros jó fekvését, közlekedési adottságait és az ingyenes parkolási lehetőséget – ezekben az utcákban hagyja napközben az autóját és innen utazik tovább tömegközlekedéssel. A lakosok számára így szinte lehetetlenné vált az otthonukhoz közeli parkolás és a gépjármű-forgalom is jelentősen megnövekedett. A lakosság kéréseit figyelembe véve ezért 2017. november 2-ától bővülnek a díjfizető övezetek Józsefvárosban – a próbaüzem október 1-jétól indul – a következő területeken:

  • Könyves Kálmán krt. – Üllői út – Nagyvárad tér – Orczy út – Kőbányai út által határolt terület. A várakozási díj 175,- Ft/óra munkanapokon 8:00-18:00 között, 4 óra maximális várakozási idővel.
  • A Rákóczi út – Baross tér – Kerepesi út – Lóvásár utca – Mosonyi utca – Festetics György utca – Fiumei út – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út – József körút által határolt terület, eddig díjfizető övezetbe be nem vont része (Teleki tér teljes területe, Dobozi u., Lujza u., Magdolna u., Orczy tér, Kőris u., Sárkány u., Diószegi Sámuel u., Kálvária u., Rozgonyi u., Korányi S. u., Dugonics u.). A várakozási díj 265,- Ft/óra munkanapokon 8:00-18:00 között, 4 óra maximális várakozási idővel.
  • A Tisztviselőtelepen és a Ganz negyedben (Orczy út – Üllői út – Könyves Kálmán körút – Kőbányai út által határolt terület) naponta egy alkalommal, az első megállás esetén az első óra díjmentes. A parkolójegy-automaták 150 méteren belül lesznek elérhetőek, 50 méterenként információs táblák kerülnek kihelyezésre a parkoló zóna számának és a legközelebbi jegykiadó automata irányának feltüntetésével.

Fontos, hogy a díjfizető övezetek területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező józsefvárosi polgárok lakosonként egy személygépkocsira, vagy 3,5t megengedett össztömeget meg nem haladó tehergépkocsira teljes parkolási-díjmentességet jelentő lakossági várakozási hozzájárulást kaphatnak. A lakossági várakozási hozzájárulás díjmentes.

A lakossági várakozási hozzájárulás a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Parkolási Igazgatóság, Budapest, VIII. kerület Német u. 17-19. sz. alatti ügyfélszolgálatán személyesen, vagy a www.jgk.hu weboldalon regisztrációt követően az adatlap kitöltésével igényelhető.

Az engedélyek NEM érvényesek: a Baross tér, Blaha Lujza tér, József krt., Múzeum krt., Rákóczi tér, Rákóczi út, Kerepesi út, Keleti Pu. indulási és érkezési oldal, valamint a Fiumei úti felüljáró alatti parkoló területén!

parkolasugyfelszolgalat@jgk.hu

1084 Budapest, Német u. 17-19.

Telefon: 299-7000

Telefax: 314-6563

H-K-Cs.:                9:00 - 17:00

Sze.:                     9:00 - 18:00

P.:                         9:00 - 16:00

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben