Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kölcsey Kör a Polgárok Házában

Könyvbemutató a lakiteleki találkozó 30. évfordulóján

2017. október 05. csütörtök

Negyvenkilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Fórum Egyesület a Kölcsey Kör elnevezésű konferenciát, amelyen hagyományosan közéleti személyiségek, egyházfők, a kulturális élet képviselői és politikusok tartanak előadást. Október 5-én a Polgárok Házában megtartott rendezvényen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke idézte fel a lakiteleki találkozót, valamint bemutatták a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) új köteteit is.

A rendezvényen Lezsák Sándor kiemelte, hogy a konferencia nem az ünneplésről szól, mert nincs mit ünnepelnünk, viszont kötelességünk emlékezni és emlékeztetni. Mint mondta: segíteni kell a fiatal kutatókat, hogy elkezdhessék megfelelően feltárni a magyar történelem vitatott, kevéssé ismert részeit.

Ebben fontos szerepet játszhat a rendszerváltás időszakát tudományosan feldolgozó RETÖRKI, amely számos könyvet jelentetett már meg Magyarország demokratikus állammá átalakulásáról és a kor történéseiről. „A kutatóintézet archívumának alapját az a több ezer levél, kazetta, videófelvétel, dokumentum képezi, amelyet a nyolcvanas évek végén kaptunk és gyűjtöttünk össze” – mutatott rá Lezsák Sándor.   

Az intézet törekszik a lényegi kérdések feltárására - hangsúlyozta Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója. Hozzátette: a RETÖRKI négyéves fennállása óta 33 kötetet jelentetett meg és további könyvek várják a nyomdába kerülést.

A program további részében Kávássy János Előd, Riba András László és Szekér Nóra történészek mutatták be a most megjelent Forrásvidék, Táborszemle és a Dokumentumok a Magyar Demokrata Fórum korai történetéről című köteteket.  

Az első lakiteleki találkozó

Az első lakiteleki találkozót 30 éve, 1987. szeptember 27-én tartották A magyarság esélyei címmel. A találkozó szervezőinek, a lakiteleki alapítóknak – Lezsák Sándor, Bíró Zoltán, Für Lajos, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Csoóri Sándor, Csurka István – hívására 181 értelmiségi gyűlt össze a Lezsák Sándor lakiteleki tanyájának kertjében felállított sátorban. Ott fogalmazták meg először az egypártrendszert felváltó többpártrendszer szükségességét. A rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomásának tekinthető találkozó végén nyilatkozatot fogadtak el, amelyben egy magyar demokrata fórum megalakítását javasolták.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben