Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megújul a Péterfy Sándor utcai és a Fiumei úti telephely is

Kocsis Máté: 1,3 milliárd forintos fejlesztés a Péterfy kórházban

2017. október 05. csütörtök

Mintegy 1,3 milliárd forintból újul meg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ – jelentette be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a Fidesz budapesti választmányának elnöke október 5-én a Péterfy Sándor utcai kórházban tartott sajtótájékoztatón. A korszerűsítés érinti a Fiumei úti telephelyet is, ahol megújul a fűtési rendszer, a vizesblokk, a kórtermek és a folyosók, emellett új konyhát és központi labort is kialakítanak.

A kormány 2010 óta több mint 500 milliárd forintos egészségügyi fejlesztést hajtott végre a központi régión kívül, ezért üdvözlendő a kormány azon döntése, hogy részben saját forrásból Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának megújítását tűzte ki célul – mondta el Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az Egészséges Budapest Program részeként már idén 40 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből mintegy 22 milliárd forint orvostechnológiai, 18 milliárd pedig infrastrukturális fejlesztésre fordítható.

A kormánydöntés értelmében a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központnak mintegy 1.3 milliárd forint – 192 millió forint orvosi eszközeinek megújítására, illetve 1 milliárd 105 millió forint a Péterfy Sándor utcai és a Fiumei úti telephelyek korszerűsítésének megkezdésére – áll rendelkezésére – tette hozzá.

Lépések az egészségbiztonság javításáért

„A Fiumei úton a fűtési rendszer mellett, a liftek, a gépészet, a vizesblokk, a kórtermek, illetve a folyosók felújítása kezdődhet meg. Emellett egy korszerű 1500 adagos főzőkonyhát, illetve egy központi labort alakítanak ki, továbbá bővítik a helikopterleszállót is” – sorolta a fejlesztési terveket Kocsis Máté.

Majd hozzátette: a legsürgetőbb munkálatok már idén elkezdődhetnek, hiszen a Fiumei úti telephelyen közel 40 éve nem valósult meg fejlesztés, csak állagmegóvás zajlott. „A józsefvárosi emberek számára ezek a beruházások megkoronázzák azt az eddigi folyamatot, amelyet a kormányzat és a kerület vezetése tett az egészségbiztonság javításáért. Megnyitott Józsefváros első mentőállomása, teljes körűen megújult a kerületi szakrendelő, a háziorvosi rendelők jelentős része, bevezettük a háziorvosi életpályamodellt és számos olyan fejlesztést valósítottunk meg, amely növeli a kerületiek egészségbiztonságát” – hangsúlyozta a polgármester.

Forráselvonás helyett fejlesztés

Kocsis Máté kitért arra is, hogy az MSZP egy évvel ezelőtt arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház megszűnik. Ez azonban egy „hazugság volt”, hiszen már akkor nyilvánvalóvá tette a kormány, hogy az intézményt nem fogják bezárni, sőt ott fejlesztések lesznek. „Az idő minket igazol” - hangsúlyozta. Mint mondta, a kormány és a Fidesz fővárosi szervezete eltökélt az egészségügyi fejlesztések megvalósítása mellett, „ezek azok a döntések, amelyeket a szocialisták nem hoztak meg”, és ezek a döntések orvosolják a szocialista kormány alatti 600 milliárdos forráskivonást az egészségügyből.

Budapest legnagyobb egészségügyi beruházása

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, Budapest „valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el” az Egészséges Budapest Programmal, a következő nyolc-kilenc évben több mint 700 milliárd forintból újul meg a fővárosi ellátórendszer. 

A következő években három centrumkórházban, 25 egyéb kórházban és hét szakrendelőben kezdődnek el a korszerűsítések - mondta.

A folyamatos felújításokat a betegellátás zavartalansága mellett fogják elvégezni – jelentette ki Sásdi Antal. A főigazgató elmondta azt is, hogy a Fiumei útról a traumatológia átkerül az új dél-pesti centrumhoz, a Péterfy utcában megmarad a belgyógyászat és a szakrendelő, valamint egy mozgásszervi-rehabilitációs központ jön létre.

Az Alsó erdősor utcai volt Erzsébet kórházban pedig egy 510 ágyas krónikus részleg jön létre. A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület betegeit látja el, mintegy negyedmillió ember tartozik ide. 

Fotó: Ványi Ákos, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben