Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Átadták az idei Supka Manna-díjat

Lóránt János Demeter kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2017. október 11. szerda

Újabb olyan kiállítás nyílt a Józsefvárosi Galériában, amelyet a Supka Magdolna művészettörténész emlékének szentelt eseménysorozat, illetve a Magyar Festészet Napja programsorozat részeként szerveztek: Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész Nomád című tárlatát Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg. A rendezvényen ünnepélyes keretek között átadták a Supka Manna-díjat is, amelyet az idén Szarvas József színművész vehetett át.

 „A festményeim témái többnyire az újra megálmodott gyermekkori élményeim, amelyeket születési helyemen, Békésszentandráson szereztem. Az alkotásaimban szereplő elesett emberi alakok bár sok esetben groteszknek tűnhetnek, de rendkívül nagy mértékű empátiát is próbálok éreztetni irántuk. Életem egy nagy vándorút volt, a közelmúltban tértem vissza szülőhelyemre, ahol jelenleg is alkotok” – emelte ki Lóránt János Demeter festőművész. A kiállított alkotások a Völgyi-Skonda és a Kugler gyűjteményekből származnak.

„Férfias festészet, férfias viccekkel, férfias humorral előadva” – mondta megnyitóbeszédében Garami Gréta művészettörténész. „Különböző kvalitások érzékelhetők Lóránt János Demeter festményeiben: egyszerre van jelen a szépség és a rútság. A képek azt sugallják, hogy egyszerre vagyunk visszataszítók és vonzók, közönségesek és nemesek. Az alkotó ironikus módon kinevetteti figuráit, miközben megnyilvánul a prófétai kritika is” – foglalta össze a művészettörténész. 

Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatója elmondta: a kiállítást a Magyar Festészet Napja alkalmából állították össze, amit minden évben összekötnek Supka Magdolna művészettörténész emlékének felidézésével. „Ebben az időszakban mindig olyan festőnek adunk lehetőséget a bemutatkozásra, aki valamilyen módon kapcsolódott a 2005-ben elhunyt művészettörténészhez. A kiállítást több érdekes program is kíséri: tárlatvezetés és egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés is” – tette hozzá Szabó Erzsébet.

A kiállítás-megnyitón átadták a Supka Manna-díjat is, amely a T-art Alapítvány és az Akadémia Humana Alapítvány döntése alapján idén Szarvas József színművész vehetett át a viszáki Kultúrpajtában végzett 10 éves alkotómunkájáért.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben