Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Akihez még Tolnay Klári színésznő is járt

Molnár János hatvan éve Józsefváros iparosa

2017. október 13. péntek

A lábát is lógathatná otthon, de inkább minden nap dolgozik a kilencvenkét éves Molnár János a József utcai üzletében, amelyet 1957 februárjában nyitott meg. A ruhafestő- és tisztító mesterember több mint harminc esztendeje él kerületünkben, és nagyon büszke a szakmájára, elért eredményeire, valamint arra is, hogy számos híresség kereste már fel. Hét évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester „Józsefvárosi Aranykoszorú” szakmai kitüntetést adományozott Molnár Jánosnak.

A József és a Németh utca sarkán működő ruhatisztító üzletbe lépve számtalan kabát, öltöny, zakó és ing tárul a szemünk elé. Molnár János, a szakma mestere egy íróasztalnál ülve fogadja a kuncsaftokat, felesége pedig szorgosan vasalja a már kitisztított ruhadarabokat. 

„Először, a bátyám ösztönzésére egészségügyi gépek javításával, összeszerelésével kezdtem el foglalkozni, de pár hónap elteltével rájöttem, hogy nem ezt akarom csinálni életem végéig” – kezdte mesélni élettörténetét a Szolnok megyei Fegyverneken született Molnár János. Ezt követően végezte el a kelmefestő és vegytisztító iparos képzést, majd inasként és segédként tevékenykedett egy szakembernél. „Akkoriban egy ruhagyár működött, nem voltak használtruha boltok, ezért ez egy nagyon jó szakma volt. 1956 szeptemberében szerettem volna megnyitni ezt az üzletet, de a forradalom meghiúsította ezt a tervemet. A mellettem lévő házakon még most is látszanak a golyónyomok. A harcok után 1957 tavaszán nyitottam ki, és azóta működünk” – folytatta a mesterember.  

Molnár János nagyon büszke a kuncsaftjaira is, hiszen számos híresség megfordult nála: Tolnay Klári színművésznő is szívesen vette igénybe a szakember szolgáltatásait. De számos sportoló, például a Ferencváros akkori labdarúgói is megfordultak nála. A mai napig aktívan tevékenykedő mester szabadidejében szívesen kirándul, és televízión keresztül kíséri figyelemmel a Fradi meccseit. A korát meghazudtoló Molnár Jánosnak két gyermeke és egy nevelt lánya van, akik három unokával ajándékozták meg. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben