Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A természet Arany János költészetében

Új kiállítás nyílt a Természettudományi Múzeumban

2017. október 13. péntek

A Magyar Természettudományi Múzeum új, Aranyba foglalva című kiállítása Arany János Toldi, a Télben és a Tölgyek alatt című műveinek néhány részlete kapcsán mutatja be az élővilágot. A tárlatban a művészet, a digitális technika és a természettudomány találkozik.

Az Aranyba foglalva című kiállítás témája a természet Arany János költészetében. A kiállítás október 9-ei megnyitóján a vendégeket a múzeum igazgatója, Korsós Zoltán üdvözölte, és rövid ismertetést nyújtott a kiállítás anyagáról. Az interaktív tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az Arany Emlékbizottság titkára, Prőhle Gergely nyitotta meg. Beszédében érdekesen ecsetelte, hogy az egyik legnagyobb magyar költőnknek milyen kapcsolódásai voltak a természettudományokhoz. Ez a viszony Arany akadémiai főtitkár korában erősödött meg, hiszen ekkoriban nemcsak a magyar irodalommal kellett foglalkoznia, hanem lényegében az összes tudománnyal. A költő tisztában volt a természettudomány jelentőségével, ezt az a tény is alátámasztja, hogy az ő működése idején lett Jedlik Ányos és Eötvös Loránd az akadémia tagja.

A tárlat anyaga elsősorban a Toldi epikus költeményének szövegeiből és az ezeket reprezentáló állatok és növények bemutatásából állt össze. Az Első ének „díszítését” a szikes talaj képi bemutatása fejti meg, a Negyedik ének és bemutatása a nádast hozza elénk, majd a szántó és a szépséges Margitsziget következik. Megjelennek a kiállításon természetesen az állatok is: a túzok, a bögöly, a nádi farkas, a szúnyog és még számos élőlény, mellettük egyéb természeti jelenségek is kibomlanak a természettudomány nyelvén. A kiállítás az év végéig tekinthető meg. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben