Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hit, rend és biztonság

Szent László-kiállítás a Horváth Mihály téri templomban

2017. október 16. hétfő

Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük 2017-ben, amelynek tiszteletére emlékévet hirdettek. A határokon átívelő programsorozat részeként október 15-én kiállítás nyílt a józsefvárosi Szent József plébánián. A Tiszta hittel, erős kézzel – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című utazó kiállítást – a szentmisét követően – dr. Lomnici Zoltán a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke nyitotta meg.

„Hogy a magyarság megmaradjon, annak érdekében hitre, rendre és biztonságra volt szükség az országban” – mondta dr. Lomnici Zoltán megnyitóbeszédében. „A belső rend kialakítása érdekében László király szigorú törvényeket hozott, amellyel sikerült is a bűncselekmények nagy részét megakadályoznia. Kiemelten fontosnak tartotta országa határainak védelmét is. Hite, tettei, törvényei történelmünk fontos alakjává emelték, uralkodásának eredményei, következményei évszázadokon át hatással voltak országunk fejlődésére” – emelte ki a Szent László-év Tanácsadó testületének tagja.  

A tárlat molinói a templomban kaptak helyet, amelyeket olvasva megtudhatjuk, hogy a korszakban milyen küzdelmek dúltak a trónért, milyen hős jellem és „megnyerő” személyiség is volt László király. „A legelegánsabb király” – jellemezték kortársai, aki végül az ország főurainak egyöntetű akaratából 1077 áprilisában került a trónra. Következetes törvényeivel visszaállította a belső rendet, ugyanakkor tovább folytatta a Szent István által megkezdett egyházszervező munkát.

Megismerhetjük a tárlaton, milyen volt Közép-Európa Szent László idején, részleteket tudhatunk meg szentté avatásáról, de például Győrött őrzött hermájáról is. A Szent László-év programsorozata Kárpát-medence szerte kiállításokkal, konferenciákkal, tanulmányi vetélkedőkkel, ifjúsági programokkal emlékezik a lovagkirályra. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben