Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy világ vagyunk

Magyar kulturális értékek felelevenítése a JEGYMI-ben

2017. október 17. kedd

A magyar néphagyományok és kulturális értékek felelevenítése volt a célja a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskolában (JEGYMI) megrendezett, „Egy világ vagyunk” elnevezésű fesztiválnak. Az izgalmas és színes programokkal teli szombati délelőtti eseményen többek között lehetett csuhé-tárgyakat alkotni és fonalakból mandalákat készíteni. A rendezvényre ellátogatott Dudás Istvánné önkormányzati képviselő is.

„A fesztivál célja a magyar identitástudat, a hazafias érzés elmélyítése, a kulturális örökség és értékek megismertetése a diákokkal és szüleikkel” – mondta Jenei Andrea, a JEGYMI intézményvezetője.  „Iskolánkba sok roma és nem roma származású diák jár, ezért szerettük volna megismertetni a gyerekekkel egymás kultúráját. Tavaly a roma, idén pedig a magyar értékeket mutattuk be az Egy világ vagyunk kulturális fesztivál keretében” – tette hozzá az intézményvezető. 

A délelőtt folyamán a gyerekeknek és a szülőknek lehetőségük volt agyagból használati tárgyakat előállítani, csuhé-tárgyakat alkotni, fonalakból mandalákat készíteni, a konyhán langalló nevű magyar népi ételt sütni, míg a mozgást kedvelők különböző néptáncokat is kipróbálhattak. 

„Ebben az intézményben sok gyakorlatias tevékenységgel ismerkedhetnek meg a gyerekek: főzni, kötni és szőni is tanulnak” – mondta Dudás Istvánné önkormányzati képviselő. „A közelmúltban elhunyt Zsobrák Ferenc textilművész, a felesége nagy mennyiségű gyapjúfonalat ajánlott fel rajtam keresztül az iskola tanműhelyének. Én is és az iskola is, beleértve a gyerekeket és a szülőket, nagyon hálásak vagyunk az adományért Zsobrák Emesének” – fűzte hozzá a képviselő.

Martos András gyermeke tízéves, egy éve jár a JEGYMI-be. „Zalán most negyedik osztályos, és nagyon szereti a tanárait és a diáktársait. Az itteni pedagógusok észrevehetően sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idejáró gyerekek és szülők megismerhessék egymást” – mondta lapunknak az édesapa. Hozzátette: az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a különböző kultúrájú diákok szokásait, hagyományait mindenki megismerhesse.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben