Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Születésnapi színdarab a Turayban

Kerületi lakosok tekintették meg a Janika előadást

2017. november 09. csütörtök

Csaknem háromszáz józsefvárosi lakos tekinthette meg díjmentesen az önkormányzat jóvoltából a Turay Ida Színház Janika című darabját november 8-án. A Józsefváros 240. születésnapja alkalmából tartott előadáson Sára Botond alpolgármester köszöntötte a nézőközönséget.

„1777-november Mária Terézia nevezte el ezt a városrészt fia, II. József után, amely névválasztás egybeesett az itt élők igényével, akik Szent Józsefet szerették volna védőszentnek” – kezdte beszédét Sára Botond. Az alpolgármester a kerület történetét röviden összefoglalva elmondta: az ország sorsát meghatározó események színhelye volt Józsefváros: példaként említette az 1838-as árvizet és az 1848-ban a Nemzeti Múzeumnál történt eseményeket. Mint mondta: a XIX-XX. században kerületünk a tudomány, a művészetek és a politika fellegvára volt, pezsgő kulturális élet folyt Józsefvárosban. Ám az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt az azt követő 40 évben kerületet tudatos lezüllesztéssel büntette az akkori politikai vezetés.

Sára Botond szerint sokan lemondtak róla, hogy ez a kerület fejlesztési pályára állítható, a kitartó munkának köszönhetően azonban mára már egészen más képet fest Józsefváros. „Nemzetközi lapok nyilatkoznak elismerően a beruházásokról, a közbiztonsági mutatók javulnak és befektetők döntenek Józsefváros mellett” - hangsúlyozta. Majd hozzátette: kerületünk elindult azon az úton, hogy visszanyerje régi fényét. „Közös összefogással elérhető a cél, hogy ugyanolyan büszkék legyünk a városrészre, mint akik Józsefváros fénykorában döntöttek amellett, hogy itt élnek és alkotnak” – zárta beszédét az alpolgármester.

A nézők ezt követően megtekinthették a Jászai Mari-díjas Mikó István által rendezett Janika című előadást. A fordulatokban és humorban gazdag vígjáték története szerint Budapest legismertebb primadonnáját férje csúnyán faképnél hagyta, mondván, egy hónapra Amerikába utazik egy darabot megrendezni. Azóta eltelt 15 év, a jelenlegi színigazgató a Janika című produkció főszerepére szeretné felkérni a színésznőt, aki meglehetősen ódzkodik a 14 éves kisfiú szerepétől. Próbaképpen gyerekruhába bújik, amikor is váratlanul betoppan a hűtlen férj. Kihasználva az alkalmat az asszony meghagyja férjét abban a tudatban, hogy ő nem más, mint a saját fia és elhatározza, hogy visszaszerzi férjét.

Próbaképpen gyerekruhába bújik, amikor is váratlanul betoppan a hűtlen férj. Kihasználva az alkalmat az asszony meghagyja férjét abban a tudatban, hogy ő nem más, mint a saját fia és elhatározza, hogy visszaszerzi férjét. 

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben