Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

144 éve egyesült Pest, Buda és Óbuda

Elismerések A főváros napja alkalmából

2017. november 17. péntek

1873. november 17-én egyesült Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget. Az egyesítés 144. évfordulója alkalmából, az Új Városházán tartott rendezvényen kitüntető díjakat adtak át. A Fővárosért Emlékzászló Díjat adományoztak a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitányságának, amelyet Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, Budapest Főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka jelenlétében Molnár Gábor rendőrkapitány vett át. Zabalai Gábor-díjjal ismerték el a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Biztos Kezdet Gyerekházat, Budapestért-díjat kapott Hermann Zsolt szobrászművész, a kerületben található Mindszenty-szobor alkotója. Tarlós István ünnepi beszédében kiemelte: ma Magyarország és Budapest biztonságosabb, mint jó pár nyugati ország és város.

A főpolgármester felidézte: Budapest a magyar nemzet politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja, ezáltal „behelyettesíthetetlen szíve” is. Tarlós István szólt a biztonságról is. Mint mondta: Magyarország és Budapest eddig nem került a terroristák célkeresztjébe, a kormány és a városvezetés elszántsága alapján pedig itt nem is lesznek könnyen radikalizálható társadalmi csoportok.

A brit külügyminisztérium elemzése Magyarországot a tíz legbiztonságosabb turista célpont között tartja számon - mutatott rá Tarlós István. Hozzátette ugyanakkor, hogy „soha ne kiabáljuk el kedvezőbb sorsunkat, és soha ne legyünk elbizakodottak, hiszen reális veszélyekről van szó, amiket nem szabad alábecsülni, különösen pedig elbagatellizálni.”

Az elmúlt évek eredményei

A főpolgármester az elmúlt hét év eredményeit sorolva elsőként említette a 4-es metró befejezését, amit szerinte négy év komoly erőfeszítései árán, szabálytalanul megkötött szerződések módosításával, a városnak tízmilliárd forintokat visszaszerezve tudtak megtenni. Tarlós István a felsorolást a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamos kialakításával, az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításával, illetve korszerűsítésével, a világ leghosszabb villamosának forgalomba helyezésével, a környezetkímélő, alacsony padlós buszok és felsővezeték nélküli trolik beszerzésével, valamint a főváros szinte száz százalékos csatornázásának megvalósításával folytatta.

A városvezető emlékeztetett a hároméves faültetési programra, amelynek eredményeként 10 ezer új fával gazdagodik a város. Emellett szólt az Állatkert és a Margitsziget fejlesztésének folytatásáról, továbbá a kerületekkel együttműködésben megvalósult városrehabalitációs programokról is, példának említve a Palotanegyedben megvalósult Európa Belvárosa Programot. A főpolgármester szerint két nagyberuházásban, a 3-as metró felújításában és a Csillaghegyi öböl árvízvédelmében is sikerült előre lépniük. 

A főváros példaképei

Az ünnepségen több mint negyven díjat adtak át azon személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek – köztük józsefvárosi kötődésűeknek is –, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Budapestnek dicsőséget szereztek. 

A Fővárosért Emlékzászló Díjat idén a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága kapta a közbiztonság terén végzett kimagasló munkájáért, a lakosság közbiztonságához és biztonságérzetéhez nyújtott szolgálata elismeréseként. A zászlót Kocsis Máté polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok jelenlétében adták át Molnár Gábor rendőrkapitánynak.  

A hátrányos helyzetű gyerekek nevelésében, fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért, valamint a magas színvonalú és a példaértékű szakmai munkájáért Zalabai Gábor-díjjal tüntették ki a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Biztos Kezdet Gyerekházat. Az elismerést Koscsóné Kolkopf Judit intézményvezető vette át. 

Budapestért-díjjal tüntették ki Hermann Zsolt szobrászművészt, restaurátort, a Józsefvárosban a közelmúltban felavatott Mindszenty József bíboros szobrának alkotóját a hagyományokra és teológiai háttérre épülő munkáiért, illetve restaurátorként az értékmegőrző művészeti tevékenységéért.  

Az ünnepségen mások mellett kitüntetést vehetett át Béres Ilona, a Nemzet Művésze, Kossuth-, Jászai Mari- és Príma-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Hatala József rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, a magyar Bocuse D’or csapat tagjai, Schell Judit Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta, és Angyal Éva olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó is.  

Egyesül Pest, Buda és Óbuda

Az 1872. évi XXXVI. törvénycikk rendelkezése alapján Buda-Pest főváros név alatt egyesült az 54 ezer lakosú Buda, a 200 ezer lakosú Pest szabad királyi fővárosok, valamint a Pest megyéhez tartozó, 16 ezer lakosú Ó-Buda mezőváros és a Margit-sziget. Az egy évig tartó egyesítési folyamat az 1873. november 17-i díszközgyűléssel ért véget. A Fővárosi Tanács – Budapest Főváros Közgyűlésének 1991. március 21-i döntése értelmében ez a főváros ünnepnapja.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság, budapest.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben