Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

OLAF-jelentés

A metrókorrupciós munkacsoport elküldi beszámolóját az EP-nek

2017. november 24. péntek

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke pénteken sajtótájékoztatón közölte: mivel az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottsága a jövő héten tárgyalja az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Magyarországgal, a 4-es metró beruházással kapcsolatos vizsgálatait, a fővárosi Fidesz arra kérte a munkacsoport vezetőjét: küldje meg a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott jelentését a testületnek.

A vizsgálati anyagot angol nyelven, elektronikus formában küldik el pénteken az ellenőrző bizottság tagjainak – mondta Kocsis Máté. Hozzátette: a fővárosi jelentés további támpontokat nyújthat a vizsgálatokhoz, illetve a metróberuházáshoz kapcsolódó ügyek megtárgyalásához. Kocsis Máté úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfőnek, Demszky Gábor akkori főpolgármesternek és helyetteseinek köszönhetően a 4-es metró beruházása lett az ország legnagyobb korrupciós ügye.

A Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az OLAF-jelentéshez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról és október 25-én fogadta el a jelentését. Borbély Lénárd, a munkacsoport vezetője elmondta, a 4-es metró beruházása az Európai Unióban az egyik legdrágább finanszírozott projekt volt a 2007-2013-as időszakban. A beruházás költségei több mint kétszázmilliárd forinttal növekedtek a befejezésig. Az OLAF által kifogásolt szerződések egytől egyig a 2002 és 2010 közötti időszakban keletkeztek – mondta, hozzátéve: az OLAF-jelentés szerint a 2010 utáni fővárosi városvezetés semmilyen korrupciógyanúban nem érintett. Az OLAF egyetlen szabálytalanságról szólt csak, elismerve azt, hogy azzal a főváros új vezetése az egész beruházás egyik legnagyobb problémáját szüntette meg.

Forrás: MTI

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben