Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyílt napot tartott a JKEF Közbiztonsági Munkacsoportja

Drogprevenciós foglalkozás józsefvárosi diákoknak

2017. november 27. hétfő

A kerületi általános iskolák felső tagozatos diákjainak hirdetett drogprevenciós foglalkozást a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Közbiztonsági Munkacsoportja (JKEF –KM). A Kesztyűgyár Közösségi Házban november 24-én megtartott „nyílt nap” elnevezésű programon a tinédzserek kipróbálhatták az alkoholos és kábítószeres befolyásoltságot szimuláló „részegszemüveget”, érdekes előadásokat hallhattak a drogok veszélyeiről, illetve egészségügyi témákban is kaphattak hasznos tanácsokat.

Folyamatosan érkeztek az iskolai csoportok a Kesztyűgyárban megtartott drogprevenciós programra. A JKEF-KM négy különböző állomással várta a fiatalokat. „Ezen a nyílt napon a hetedikes, nyolcadikos iskolásoknak szerveztünk programot, annak a korosztálynak, amely hamarosan kilép a nagybetűs életbe” – mondta el lapunknak Németh Zoltán.

A közbiztonsági munkacsoport vezetője hozzátette: nagyon fontos, hogy bár elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, de az élet más területeinek problémáit is megbeszéljük a fiatalokkal. Németh Zoltán példaként felhozta, hogy drogfogyasztással összefüggő egészségügyi kockázat a hepatitis vírus is, amely elkapható tetováltatás során is.

Az egyik asztalnál a VIII. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai drogtotóval fogadták a diákokat. „A kábítószerfogyasztás káros hatásaira hívjuk fel a figyelmet a drogtotóval, illetve készültünk egy energiaitallal kapcsolatos kérdőívvel is, amely ugyancsak veszélyes egy fiatal szervezetre, hiszen egy energiaital akár 13 presszókávé koffeinadagját is tartalmazhatja"  – hangsúlyozta Boros Attila Balázs rendőr hadnagy. Kovács Tamásné, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ munkatársa a tinédzsereket érintő egészségügyi kérdésekre válaszolt, kitérve a kamaszkori bőrproblémákra is. A legérdekesebbnek azonban az alkoholos illetve a kábítószeres befolyásoltságot szimuláló „részegszemüveg” kipróbálása bizonyult, amelynek használata közben különböző feladatokat kellett elvégezni.

„Nagyon hiszek abban, hogy néha meg kell döbbenteni a gyerekeket ahhoz, hogy komolyan vegyenek bizonyos dolgokat. Itt érdekes és megdöbbentő információkat is hallhattunk” – mondta Borka Gábor, a Vajda Péter iskolásait kísérő tanár, aki szerint nagyon hasznosan telt a foglalkozás.

A programon a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola, a Németh László Általános Iskola, a Losonci Téri Általános Iskola, a Deák Diák Általános Iskola, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola valamint a Lakatos Menyhért Általános iskola és Gimnázium tanulói vettek részt. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben