Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előadás a digitális világról a Grundon

Az „okoseszközök” és a gyermeknevelés kapcsolata

2017. december 05. kedd

Digitális Honfoglalás címmel indult kutatás Józsefvárosban, melynek célja többek közt feltárni a bölcsődés korú gyermeket nevelő családok digitális eszközhasználati szokásait – erről november 30-án számoltak be a Google Groundon. A kutatás ötletgazdája a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője, külső partnerként a Leonardo 41 Alapítvány kivitelezi a projektet a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért által kiírt pályázati feltételei és finanszírozása keretében.

A digitális eszközök – tablet, okostelefon, laptop, stb. – nagy fejtörést okoznak mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak. Hagyjuk-e, hogy gyermekeink használják őket, vagy tiltsuk inkább? Ha hagyjuk, hány éves kortól engedjük nekik, és milyen mértékben? Vigyük-e be a bölcsődei, óvodai nevelésbe és az oktatásba, és ha igen, hogyan alkalmazzuk ezeket? Ezekre, és sok más kérdésre keresik a választ a Digitális Honfoglalás kutatás szervezői a Karácsony Sándor Közalapítvány támogatásával és a Leonardo 41. Alapítvány operatív munkájával.

A november 30-ai fórumon Horváth Dániel szociológus, a kutatás vezetője tájékoztatta a résztvevőket arról, miért fontos és hiánypótló ez a felmérés. Elmondta: a mostani pedagógus és szülő generáció az első, amely a problémával találkozik, ezért fontos, hogy útmutatást kapjanak arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a digitális eszközök világában nevelkedő generációt.

„Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a bölcsődés korú gyerekek szülei hogyan állnak hozzá az okoseszközökhöz” – magyarázta. Hozzátette: az eddigiek alapján kiderült, a szülők nem elég tájékozottak az internet veszélyeit és annak kivédését illetően.

A második előadó Koren Balázs, tanár, gyakorló édesapa és a Telenor Hipersuli szakmai vezetője előadásában kitért rá: ahhoz, hogy ezek az eszközök a javunkat szolgálják – azaz élményt nyújtsanak a gyermekeknek, összekössék a családot egy közös mese, játék vagy videónézés közben, – meg kell tanulnunk ezeket használni.

Kiemelte: kezelni tudni az okoseszközöket nem egyenlő ezek tudatos és felelős használatával, éppen ezért fontos megtanítani a gyermekeket a veszélyeire és szabályaira úgy, ahogy a biztonságos közlekedést is megmutatjuk nekik.

Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője az esemény kapcsán elmondta: büszke rá, hogy országosan hiánypótló kutatást indíthattak el a VIII. kerületből. „Fontos, hogy formáljuk a közbeszédet, minél többek érdeklődését felkeltsük a téma iránt.

Szeretnénk a továbbiakban egy szélesebb réteghez eljutni, hiszen ez a jelenség nemcsak a diplomás szülőket érinti, hanem minden bölcsődés korú gyermeket nevelőt” -- fejtette ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az érdeklődök számára hasznos és érdekes információkat, cikkeket és a legfrissebb kutatásokra támaszkodó tanulmányokat tesznek közzé a Digital Skills folyamatosan bővülő honlapján, melynek címe: www.digitalskills.hu.

Fotó: Senger Nikolett/ Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben