Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Személyesen keresi fel az önkormányzat a józsefvárosiakat

Jól fogadták a kerületiek az új, közrendet szolgáló szabályokat, de még mindig sok a panasz a köztisztaságra

2017. december 14. csütörtök

Józsefváros önkormányzatának képviselő-testülete az év eleji kerületi konzultáció után a közrendre és közösségi együttélésre vonatkozóan szigorúbb szabályokat fogadott el, melyek a nagyobb rendet és közbiztonságot szolgálják. Ősszel az önkormányzat tájékoztatót készített az új szabályokról, melyeket személyesen vittek el a józsefvárosiaknak. A felkeresett közel harmincötezer józsefvárosiból otthon talált tulajdonosok majdnem kilencven százaléka összességében örül az új szabályoknak és úgy vélik, hogy az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonság, azonban több kritikát is megfogalmaztak a köztisztasággal kapcsolatban.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2017 elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben. A visszaérkezett több mint tizenegyezer válaszból kiderült, hogy a kerületieknek szigorúbb szabályokra van igényük a közrendet és közösségi együttélést tekintve is. Az eredmények feldolgozása és a szakmai konzultációk után a nyár elején elkészült a Józsefváros nagyobb biztonságát és rendjét célzó új szabályozás.

Ennek részleteiről az önkormányzat fontosnak tartotta a lakosság tájékoztatását, ezért „kisokos” készült a legfontosabb változásokról és hasznos információkról. A kisokosokat az önkormányzat az ősz folyamán személyesen juttatta el a józsefvárosiaknak annak érdekében, hogy tapasztalataikat és véleményüket meghallgassák az új szabályokról.  

A lakosok felkeresése során az önkormányzat megbízásából a hivatal dolgozói közel harmincötezer józsefvárosit kerestek fel. Az otthon talált tulajdonosok több mint 87 százaléka alapvetően elégedett az új szabályokkal, és úgy vélték, hogy az elmúlt években érezhetően javult a közbiztonság a kerületben.

A legtöbben Józsefváros újjáépülésének, a rendőrök sokkal nagyobb közterületi jelenlétének, és az önkormányzat közbiztonság érdekében tett lépéseinek – például a térfigyelő kamera-hálózat kiépítésének – tulajdonítják a javuló helyzetet és nagyobb biztonságérzetet. 

A találkozások során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a józsefvárosiaknak sok bosszúságot okoznak a köztisztasági problémák. Így például az illegálisan lerakott hulladék, a nyilvános illemhelynek használt kapualjak okozta gondok, a gazdák által össze nem szedett kutyapiszok, a nem megfelelő intenzitással tisztított busz- és villamosmegállók, a hajléktalankérdés, és az éppen illetékesek által nem takarított és jégmentesített járdák. A józsefvárosiak ezeken a területeken határozottabb fellépést várnak az önkormányzattól.

Az önkormányzat januártól folytatja a lakosság felkeresését, hogy minél több tapasztalatot meghallgatva tudják megkeresni a megoldást a problémákra.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben