Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Január 1-jével megkezdődött a családok éve

Családtámogatások és a gyermekek védelme az újévben

2018. január 03. szerda

Több, a családokat érintő jogszabály változott január 1-jével, így egyebek mellett nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed maximális összege, a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) összefoglalója szerint január 1-jétől a minimálbér emelkedésével nő a gyed, valamint a diplomás gyed maximális összege is. Ez utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem, főiskola alatt, vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik. 

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára elmondta: növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család idén már havi 35 ezer forintot tud megspórolni, jövőre pedig 40 ezret.

Újabb gyermekek vállalásával csökken a családok jelzáloghitel-tartozása, továbbá csökkenthetik vagy akár el is engedhetik a diákhitelt. A jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. A jelzáloghitel-csökkentés a később felvett lakáscélú hitelekre is érvényes. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Több pénzt kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg tizennyolc év alatti emberek gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető.

Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy a családtámogatások összeadódnak, és azok összességében komoly segítséget jelentenek. A gyermeket vállaló párokat otthonteremtési támogatással, kedvezményes hitellel, a diplomások gyedjével, később bölcsődével, házassági, majd családi típusú adókedvezményekkel segítik.

Köldökzsinór program

Január elsejével indul a Köldökzsinór program is, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint a Babakötvényre.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság, Máthé Zoltán/MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben