Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kinek kell takarítania a közterületeken?

Városunk tisztán tartása közös feladatunk

2018. január 04. csütörtök

Nem újkeletű a szabályozás, de sokan nem tudják, pontosan kinek milyen feladata van a közterületek tisztántartása, a hó eltakarítása és a síkosságmentesítés terén. A munka megoszlik: a feladatokból ki kell vennie a részét az ingatlantulajdonosoknak, a lakóközösségeknek és a vállalkozásoknak – vendéglátóhelyeknek, üzleteknek – éppúgy, mint az önkormányzatnak vagy a fővárosnak.

A társasházak előtti járdaszakaszok tisztántartása és jégmentesítése a tulajdonosok kötelessége. Amennyiben a házban üzlet is működik, úgy a portál előtti területet az üzemeltetőnek kell rendben tartania. Józsefvárosban tavaly a képviselő-testület egy közbiztonsággal és köztisztasággal kapcsolatos rendeletcsomagot fogadott el, az azt megelőző lakossági konzultáció eredményeinek figyelembevételével. Ennek egyik eleme, hogy a vendéglátóhelyeknek, kis üzleteknek tisztán kell tartaniuk a saját környezetüket, a bejáratok környékén hulladékgyűjtőt kell kihelyezniük.

A főbb útvonalak – többek között a József körút, a Baross utca vagy a Rákóczi tér – tisztán tartását, valamint a balesetmentes közlekedés biztosítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. végzi. A tömegközlekedési járművek állomásainak és megállóinak a tisztán tartása, síkosságmentesítése a BKV Zrt. felelőssége. A józsefvárosi kezelésben lévő terek, utak és parkok tisztításáról az önkormányzat gondoskodik. Az élőerős munkát a Józsefvárosi Városüzemeltetési Igazgatóság takarítógépe is segíti.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben