Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Modern tartalommal fűszerezett klasszikusok

Lackfi János felolvasóestje a Galériában

2018. január 19. péntek

A Józsefvárosi Galéria Könyvjelző Varieté című programsorozatának keretében ezúttal Lackfi Jánossal találkozhatott a közönség. A január 18-án megrendezett irodalmi esten a remek előadói képességekkel is megáldott József Attila-díjas költő legújabb verseiből, illetve Magyari Andrea írónő novelláiból tartott humorral teli, mégis elgondolkodtató, olykor lélekig ható felolvasást.

Amikor egy verset maga a költő ad elő – a forrás maga közvetíti számunkra a műben rejlő gondolatokat és érzéseket – az mindig különleges pillanat. Hát még akkor, ha az alkotó olyan kiváló előadói képességekkel rendelkezik, mint Lackfi János, akinek tolmácsolásában nemcsak saját versei hatottak mind szellemileg, mind lelkileg felüdítően, de a Magyari Andrea írónő tollából született, gyermekkori élményeken alapuló novellák is szívhez és lélekhez szóltak.

Lackfi János legfrissebb, Szilágyi Erzsébet e-mailjét megírta című, Vörös Istvánnal közösen írt kötetéből adott elő igazi csemegéket. Az általános iskolai és gimnáziumi tanulmányainkból ismerős műveket idézték fel és töltötték meg új, modern tartalommal ezek a hol humoros, hol elgondolkodtató vagy éppen megindító költemények. A kötetben a jól ismert klasszikusok mellett ott találjuk mindkét kortárs költő átiratát is, melyek a mai világ hangulatát és gondolatait közvetítik.

Az „Apám kakasa” című, elsősorban óvodás és kisiskolás korból ismert verseket tartalmazó közös kötet után a két költő most olyan verseket keltett új életre, melyekkel felsőbb évfolyamokon ismerkedhettünk meg. A címadó vers mellett elhangzott például a Babits Mihály Esti kérdését idéző Nyelvi kérdés, Jónás imája helyett pedig János imáját hallhattuk. Radnóti Miklós Hetedik eclogája ezúttal az általános iskolai évekre emlékező Hetedikes eclogaként kelt új életre, Kosztolányi Dezső Halotti beszéde a költő édesapjának halálakor megszülető Halotti nyelvleckévé alakult, a Hajnali részegség helyett pedig a Reggeli részecskék repítettek el bennünket egy misztikus világba.

A felolvasás után egy dedikálás keretében a közönségnek alkalma nyílt személyesen is találkozni és szót váltani a népszerű költővel.

Fotó: Tukács Orsolya/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben