Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar kultúra napja

Főhajtás a Himnusz szerzője előtt

2018. január 19. péntek

Immár 195 éve annak, hogy 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc megajándékozott minket a Himnusszal. 1989 óta erre a jeles eseményre emlékezünk ezen a napon, fejet hajtva minden alkotó előtt, aki valamilyen módon gazdagította a magyar kultúra színes palettáját. Kerületünkben Józsefváros önkormányzata nevében Sántha Péterné alpolgármester helyezte el a költő emléktábláján az emlékezés koszorúját.

Józsefvárosban egy róla elnevezett utca és az ott elhelyezett tábla is őrzi a reformkor egyik legnagyobb költőjének, Kölcseynek emlékét. Ezen a helyen emlékeztek meg a résztvevők Sántha Péterné jelenlétében január 19-én a magyar kultúra nagyjairól. Az alpolgármester asszony beszédében emlékeztetett arra, hogy számos olyan költemény született már magyar költők tollából, amely a himnusz műfajt képviseli, de egyik sem olyan szívhez szóló, mint az az Isten segítségét kérő nemzeti ima, melyet Kölcsey szatmárcsekei birtokának magányában alkotott, és amely A magyar nép zivataros századaiból alcímet kapta. Szomorú, hogy nem élhette meg azt a pillanatot, amikor költeménye 1844-ben Erkel Ferencnek köszönhetően megzenésítve is elhangzott.

„Minden nemzetnek lélekemelő érzés, amikor saját himnuszának hangjait hallja felcsendülni, nem beszélve a közös éneklés emelkedett pillanatairól. Amikor egy rendezvény elején vagy egy sporteseményen elhangzik, rendre megkönnyezem. Maga a vers csodálatos összefoglalása a magyar nép addigi történelmének, és szívhez szóló fohász Istenhez, hogy segítsen megtartani a magyarságot itt a hazájában, ahol csupa idegen nemzet veszi körül”- mondta Sántha Péterné alpolgármester.

Az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kézirat szerint Kölcsey Ferenc immár 195 éve, 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. E jeles eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben