Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Együtt szaval a nemzet

Versmondással emlékeztek a Deák Diák tanulói

2018. január 22. hétfő

Idén Pécs kapta meg az öt kontinens magyar kulturális közösségeinek részvételével megvalósuló Együtt szaval a nemzet elnevezésű kezdeményezés stafétáját: a program versmondáson keresztül kapcsolja össze a világ különböző részein élő magyar közösségeket. A magyar kultúra napjának egyik kiemelkedő eseményéhez – a korábbi évekhez hasonlóan – csatlakozott a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola is.

Zsúfolásig megtelt tanulókkal hétfőn délelőtt a Deák Diák Általános Iskola harmadik emeleti tornaterme: diákok és pedagógusok közösen emlékeztek meg A magyar kultúra napjáról. Balás Rita, a II. János Pál pápa téren található oktatási intézmény magyar szakos tanára szerint a tanulók is fontosnak tartják ezt a napot. „Immár negyedik éve csatlakozunk A magyar kultúra napjához kötődő versmondáshoz, a gyerekeknek nagy örömet és élményt jelent az együtt szavalás. Figyelembe véve a központi javaslatot, a mai napon három verset szavaltunk el közösen: a Himnuszt, Sarkady Sándor: Zeneszó zeng, és Tóth Krisztina: Hála-változat című versét. Az utóbbi két alkotás nem tananyag, de a gyerekek örömmel fogadták a számukra ismeretlen verseket is” – fűzte hozzá a pedagógus.

Katona Villő már harmadik alkalommal vett részt a közös versmondáson. „A testvérosztályunknak, vagyis a harmadikos diákoknak segítettünk a versek szavalásánál. Nagyon szeretem a verseket, nemcsak olvasni, hanem értelmezni is. Úgy gondolom, hogy a mai napon elszavalt versek a nemzeti egység megtartására ösztönöznek minden magyart” – hangsúlyozta a 7.b osztályos tanuló.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Mára több hagyomány is csatlakozott hozzá: országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak ebből az alkalomból. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben